Victoria Stoiciu, consiliera lui Marcel Ciolacu și vicepreședinte PSD, a atras atenția asupra unor declarații făcute de Marcel Ciolacu.
„Vreau să atacăm direct și o altă problemă gravă - cea a drogurilor! Nu mai merge cu jumătăți de măsură! Dacă închidem ochii, nu înseamnă că problema nu există. Am discutat, în ultimele luni, cu mulți tineri - victime ale acestui flagel. Am vrut să înțeleg, direct de la ei... Și... mi-am dat seama că abordarea de până acum a fost total greșită.
Pedeapsa nu rezolvă dependența, ci tratamentul. Iar trei afișe și două broșuri expirate nu înseamnă prevenție. A venit timpul ca acești tineri să simtă, cu adevărat, că au pe cineva de partea lor. Cineva care să nu-i judece și să nu-i izoleze, ci să-i ajute să se vindece.
Și vom începe prin a transfera parte din Agenția Națională Antidrog la Ministerul Sănătății. Pentru că acolo este locul ei! Poliția deja a început să prindă traficanții și să îi bage la pușcărie. Dar statul trebuie să aibă grijă de victime și să le redea șansa unei vieți normale”, a spus, ieri, Marcel Ciolacu, atunci când și-a lansat programul de țară - Calea sigură pentru România.
Victoria Stoiciu a zis:
„Fragment din discursul președintelui Marcel Ciolacu, la lansarea de duminică a Programului de țară. Judecați voi dacă este sau nu o viziune care face diferența. Și daca vreți o Românie in care tratam victimele ca și cum ar fi criminali, distrugând viețile copiilor și bagandu-i la pușcărie. Sau vreti o Românie în care celor ce au nevoie de ajutor li se întinde o mână. Opinia mea o știți”.
PROIECTUL DE ȚARĂ AL LUI MARCEL CIOLACU POATE FI CONSULTAT AICI: https://media.dcnews.ro/other/202410/pg-mc4_13788200.pdf
Abordarea lui Marcel Ciolacu, conform declarațiilor sale, pare să fie o schimbare semnificativă și necesară în politica antidrog din România. Această perspectivă este una progresistă și bazată pe abordarea problematicii drogurilor dintr-un unghi mai uman și mai centrat pe sănătatea publică, în loc să fie exclusiv punitivă.
Marcel Ciolacu susține că drogurile și dependența de substanțe nu ar trebui tratate exclusiv prin prisma pedepsei, ci mai degrabă ca o problemă de sănătate publică, similar cu ceea ce au implementat multe state occidentale. Aceasta este o schimbare importantă față de abordarea tradițională în România, care a fost, în mare parte, represivă.
Marcel Ciolacu critică măsurile superficiale (afișe și broșuri) și sugerează că este nevoie de o prevenție adevărată și eficientă. Acest lucru ar putea implica educație în școli, programe de conștientizare mai complexe și o intervenție timpurie pentru tinerii care sunt expuși riscului de a deveni dependenți. Acesta este un pas pozitiv, întrucât majoritatea specialiștilor sunt de acord că educația și prevenția pe termen lung sunt mai eficiente decât simpla aplicare a legii.
Faptul că Marcel Ciolacu recunoaște că „pedeapsa nu rezolvă dependența” este un semnal clar că dorește o schimbare în ceea ce privește percepția asupra persoanelor dependente de droguri. Prin accentul pus pe a ajuta victimele în loc să le stigmatizeze și să le marginalizeze, Ciolacu arată deschidere față de o viziune care își propune să reintegreze aceste persoane în societate.
Abordarea lui Marcel Ciolacu este un pas curajos și pozitiv în direcția modernizării politicilor antidrog din România, aliniindu-se cu modele de succes internaționale. Cu toate acestea, va fi important de văzut cum va fi implementată concret această strategie și dacă va primi sprijinul politic și public necesar pentru a produce schimbări reale.
VEZI ȘI: Prezență surprinzătoare a Elenei Lasconi. Diana Tache: La Ciolacu te aștepți... dar la ea?!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu