Victorie în instanță pentru UE Antitrust: Google a fost amendat cu 4,125 miliarde de euro. Gigantul american: ”Suntem foarte dezamăgiți”

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Amenda în valoare de 4,125 miliarde de euro este cea mai mare amendă impusă vreodată în Europa de o autoritate de supraveghere a concurenței. 

Potrivit instanței, Google a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive mobile Android și operatorilor de rețele mobile pentru a-și menține poziția. Totul se întoarce la o investigație a Comisiei privind Android, sistemul de operare mobil al Google, deschisă în 2015 și încheiată cu o amendă în 2018, potrivit Il Giornale.

Potrivit Comisiei, Android a cerut producătorilor de telefoane mobile să preinstaleze aplicația de căutare și navigare Google Chrome pentru a avea licența de operare a portalului său de vânzări, PlayStore. 

Pe lângă faptul că acordarea licențelor de operare pe Google Search și Play Store este condiționată de angajamentul de a nu vinde dispozitive cu versiuni ale sistemului de operare Android fără aprobarea Google, multinaționala ar fi condiționat rambursarea unei părți din veniturile din publicitate către producătorii de dispozitive mobile și operatorii de rețele mobile de angajamentul de a renunța la preinstalarea unui serviciu de căutare concurent pe un portofoliu predeterminat de dispozitive.

La două luni și zece zile de la notificare, Google va putea contesta decizia

”Suntem dezamăgiți că instanța nu a anulat decizia în totalitate. Android a creat mai multe opțiuni pentru toată lumea și sprijină mii de companii de succes din Europa și din întreaga lume”, , a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Satisfacție, însă, la Bruxelles

”Curtea a confirmat pe deplin sancțiunea pe care Comisia Europeană a aplicat-o Google și Alphabet, fixând-o la 4,125 miliarde de euro. Comisia va studia cu atenție sentința și va decide cu privire la posibilii pași următori”.

Decizia confirmată ieri nu este singura sancțiune emisă de UE Antitrust, condusă de Margrethe Vestager, împotriva Google. 

În 2017, de fapt, Comisia stabilise o amendă de 2,4 miliarde (confirmată la sfârșitul anului 2021 de Curtea UE) pentru încălcarea regulilor de concurență. La acel moment motorul de căutare a fost acuzat că-și favorizează serviciul de cumpărare comparativă, fiind în schimb în urma celor ale concurenților în rezultate.

Cea mai recentă, în ordinea timpului, este o amendă de 1,49 miliarde din 2019, pentru că a aplicat practici neloiale serviciului de publicitate banner AdSense. Cumulat, totalul famenzilor ajunge la aproximativ 8 miliarde de euro. Nimic imposibil pentru Alphabet, care în 2021 a avut profituri de 76 de miliarde de euro.

Citește și:

Instagram, amendată cu 405 de milioane de euro pentru încălcarea vieții private a copiilor

Amenda, care este a doua cea mai mare amendă conform GDPR după o penalizare de 746 de milioane de euro împotriva Amazon, este a treia pentru o companie deținută de Meta, pronunțată de autoritatea de reglementare irlandeză.

Autoritatea de reglementare irlandeză a impus amenda după ce a fost nevoită să declanșeze un mecanism de soluționare a litigiilor pentru a rezolva contribuția altor autorități europene de protecție a datelor cu privire la sancțiune.

Sancțiunea, cea mai mare în prezent pentru o companie deținută de Meta – după o amendă de 225 de milioane de euro pentru WhatsApp și o amendă de 17 milioane de euro pentru Facebook – vizează încălcarea de către Instagram a confidențialității copiilor, inclusiv publicarea adreselor de e-mail și numerelor de telefon ale copiilor. DPC irlandez are cel puțin alte șase investigații asupra companiilor deținute de Meta.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel