EXCLUSIV  VICTORIE pentru femeile însărcinate. Oana Zamfir și Simona Gheorghe au dat vestea cea mare

Rovana Plumb, Oana Zamfir și Simona Gheorghe
Rovana Plumb, Oana Zamfir și Simona Gheorghe

Marți a avut loc conferința de închidere a proiectului Îmbunătățirea serviciilor de sănătate în sarcina cu risc crescut, nașterea prematură şi boli hematologice, finanţat prin Granturi Norvegiene 2009-2014, al cărui beneficiar este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB). Este o victorie a medicilor care au salvat deja un număr mare de femei, managerul proiectului RO19.10 fiind Prof. dr. Monica Cîrstoiu.

La evenimentul de marți au luat parte invitați importanți, printre ei aflându-se jurnalistele Oana Zamfir și Simona Gheorghe. De asemenea, a fost prezentă și Rovana Plumb, ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Am stat de vorbă cu Prof. dr. Monica Cîrstoiu, managerul proiectului care a schimbat multe vieți.

(w670) Monica Cî

Monica Cîrstoiu și Rovana Plumb

"Acest proiect, care tocmai s-a încheiat, a schimbat viața multor femei. Să ținem seama că peste 2.700 de femei, care au născut în 2016, în Spitalul Universitar de Urgenţă din București (SUUB), au beneficiat de toată aparatura necesară monitorizării unei sarcini. De asemenea, vorbim despre tot ce înseamnă aparatura realizării nașterii pe cale naturală sau prin operație cezariană. În același timp, 2.770 de nou-născuți au beneficiat de toată aparatura legată de îngrijirea și terapia intensivă a nou-născutului pentru sarcinile cu probleme sau cele născute înainte de termen", a declarat managerul de proiect pentru DC News.

Sunt multe femei care nu țin sarcini și nu știu de ce. Sunt mulți copii născuţi prematur din cauza trombofiliei. Și sunt mulți copii care se duc înainte să vadă lumina zilei din cauza acestei boli. Vestea bună este că trombofilia poate fi învinsă. 

"Această patologie este extrem de frecventă. Formele severe de boală se pot trata. Există opțiuni de terapie cu antiagregante sau cu anticoagulante. Aceste terapii îmbunătățesc statusul matern. Formele ereditare nu pot fi vindecate pentru că reprezintă niște gene moștenite de la părinți, dar există posibilități de a ameliora și a trata simptomele induse de trombofilie", ne-a mai zis medicul.

(w670)

Oana Zamfir și Simona Gheorghe

Jurnalista Oana Zamfir spunea un lucru impresionant: "Să stai o zi la ușa doctoriței Monica Cîrstoiu este o lecție de viață incredibilă. Cât de multe cazuri sunt și cum această doamnă doctor reușește să le ducă pe aproape toate la vestea cea bună, este extraordinar!". Am întrebat-o pe Monica Cîrstoiu de unde are puterea să lupte și răspunsul său a fost: "Fiecare copil pe care îl aducem pe lume consider că este o victorie a noastră, a medicinei și a progresului în fața științei. Am văzut copii crescând sub ochii noștri - să spunem așa - în uterul mămicii sau crescând în incubatoare. Ne dau puterea să luptăm având speranța că vom putea să facem bine în continuare pentru alte suflete încă neconcepute și nenăscute".

"Proiectul s-a extins pe durata a doi ani. A fost un efort al unei întregi echipe de ginecologi, obstetricieni, hematologi, medici de laborator și neonatologi. Este o muncă a unei echipe întregi. Este o victorie. Maternitatea s-a upgradat standardelor europene fiind dotată cu aparatură, cu mese de nașteri, cu tehnică modernă", a adăugat medicul.

Oana Zamfir și Victoria ei: Maria Victoria

Oana Zamfir a ieșit învingătoare din bătălia vieții ei. Jurnalista de la Antena 3 s-a confruntat cu trombofilia, dar boala nu a învins-o și iată că acum își strânge Victoria în brațe, iar lupta ei a devenit lupta tuturor femeilor.

"Vorbim despre suma cel mai bine cheltuită în această țară: 1.700.000 de euro de la Guvernul Norvegiei. Este o sumă mică în condițiile în care eu am prezentat, la 'Exces de putere', anchete despre mobilier de lux, cumpărat de un spital, cu 10 milioane de euro. În condițiile acestea, iată că proiectul a salvat 1.500 de paciente cu ai lor copii. Tot ce ți-am spus mă face să subliniez faptul că este cea mai bună investiție. Dincolo de acest aspect, am văzut astăzi imagini extrem de emoționante. Am văzut ce înseamnă viețile salvate de proiect. Vorbim de sarcini duse cât mai aproape de termen, de înjumătățirea numărului de decese în rândul bebelușilor prematuri, vorbim despre o aparatură extraordinară care ajută mamele să fie ferite de situații extrem de grave", a povestit Oana Zamfir pentru DC News.

"A venit în spital, în afara acestui proiect, o doamnă care a făcut infarct în timpul sarcinii, la 32 de săptămâni. În acea noapte, medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti au reușit să o salveze pe mămică și pe fetița care cântărea doar un kilogram. Ieri micuța a împlinit șase luni și este un copil perfect sănătos. Sunt bebeluși aduși la spital în situații foarte grave, copii de 800 de grame, cu hemoragii cerebrale, blocaj renal, care au fost salvați grație acestei aparaturi de ultimă generație. Sunt lucruri extraordinare care, până nu demult, se petreceau în afara României. A fost o voință extraordinară a unor medici au făcut să se poată lupta cu o boală genetică pe care unii o consideră o fiță... așa cum mie mi s-a zis. Iată că alături de acești medici au putut să fie doi miniștri - Nicolae Bănicioiu și Eugen Teodorovici. Au reușit să facă o echipă extraordinară. Nimic nu ar fi fost posibil fără doamna Prof. dr. Monica Cîrstoiu, doamna Prof. dr. Ana Maria Vlădăreanu, doamna doctor Adriana Dan. Ceea ce mi se pare extraordinar este că au ieșit din acest proiect și au folosit aparatura pentru toate gravidele care au născut la Spitalul Universitar. Acum totul este în mâna guvernului actual, astfel încât să atragem bani la București, Craiova, Brașov, Iași, Cluj și unde se va mai putea pentru a putea aduce echipamente noi în spitale, dar mai ales să aducem informație. Trombofilia, boala pe care o am și eu, dacă ești informat, o poți ține sub control doar cu o pastilă. Boala aceasta nu este doar a femeilor. Sunt bărbați care cad secerați pe stradă. Lumea zice: 'ce a făcut?', iar răspunsul care se dă imediat este: 'a făcut accident vascular cerebral'. Nimeni nu merge mai depare să vadă de ce a făcut accident vascular. Uite, în cele mai multe cazuri, explicația poate fi aceasta: o afecțiune de tip trombofilie. Proiectul nu a fost doar pentru trombofilie. A fost pentru sarcinile cu risc din cauza tuturor bolilor hematologice", a adăugat jurnalista.

Simona Gheorghe, de la România TV, alături de femeile cu probleme

La evenimentul de marți a participat și Simona Gheorghe, realizatoarea emisiunii "România Exclusiv" de la România TV. Jurnalista a devenit recent mămică pentru a doua oară.

(w670)

Rovana Plumb, Oana Zamfir și Simona Gheorghe

"Femeile ar trebui să beneficieze de condiții mai bune în spitale și, mai ales, de aparatură cu ajutorul căreia trombofilia și alte boli să fie depistate la timp. Prin intermediul acestui proiect finanțat cu bani europeni, foarte multe femei au beneficiat de condiții bune în maternități, la fel și copiii lor. În momentul în care urmează să aduci pe lume un bebeluș este important să nu te gândești mereu că vor apărea tot felul de complicații.

Confortul psihic al femeii însărcinate și apoi al proaspetei mămici este extrem de important. În țară sunt maternități în care femeile nasc în condiții inumane. Nu ar trebui să mai existe așa ceva în România. Proiectele cu fonduri europene pot ajuta spitalele, după cum s-a întâmplat în cazul de față. Doar că managerii de spital trebuie să fie interesați de atragerea fondurilor europene și, mai ales, să le gestioneze așa cum trebuie, să ducă proiectul până la capăt", a spus Simona Gheorghe pentru DC News.

Rovana Plumb, prezentă la eveniment

Ministrul Rovana Plumb a participat la conferinţa de închidere a proiectului "Îmbunătăţirea serviciilor de sănătate în sarcina cu risc crescut, naşterea prematură şi boli hematologice", finanţat prin Granturile Norvegiene 2009-2014, al cărui beneficiar este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB).

Proiectul a urmărit îmbunătăţirea asistenţei medicale în cadrul sarcinilor cu risc crescut la naştere precum şi la nou-născut şi îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate pacienţilor cu boli hematologice.

"În ceea ce priveşte fondurile europene, vestea bună este că prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) vom continua să finanţăm proiectele dedicate mamelor şi copiilor. În acest sens, în ultima zi a lunii martie am lansat în consultare publică Ghidul Mama şi Copilul, pentru screening preconcepţional şi prenatal. Apelul va avea o alocare de 15 milioane euro, de care vor beneficia peste 15 mii de mame şi copii", a spus ministrul delegat al Fondurilor Europene.

Rovana Plumb a vizitat spaţiul care a beneficiat de investiţiile finanţate prin proiectul recent încheiat, care a avut un buget de 1,76 milioane euro. Proiectul are ca rezultate extinderea şi modernizarea secţiei de neonatologie şi a Unităţi de terapie intensivă pentru nou-născuţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel