Polonia va avea acces la până la 137 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene, a declarat vineri șeful executivului UE, după ce noul guvern a început să implementeze reformele despre care se consideră că vor restabili independența judiciară, după guvernarea umbrită de corupție condusă de PiS, scrie Reuters.
Deblocarea fondurilor a fost o promisiune făcută de guvernul de coaliție pro-european al prim-ministrului Donald Tusk, iar accesul la acestea va oferi un impuls investițional unei economii care a fost zguduită de consecințele războiului din Ucraina și este afectată de slăbiciunea principalului partener comercial, Germania.
"Am vești bune", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă la Varșovia. "Săptămâna viitoare, colegiul va veni cu două decizii privind fondurile europene care sunt în prezent blocate pentru Polonia. Aceste decizii vor duce la accesarea a până la 137 de miliarde de euro pentru Polonia."
Polonia va avea acces la aproximativ 60 de miliarde de euro din fondurile destinate ajutorării țărilor să se redreseze după pandemia de COVID-19 și să facă tranziția către surse de energie regenerabilă.
Varșovia va putea, de asemenea, să utilizeze aproximativ 76,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate creșterii nivelului de trai în cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene.
"Este o sumă considerabilă de bani, pe care o vom folosi cu înțelepciune", a declarat Tusk.
Guvernul precedent condus de partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a fost implicat într-o dispută de durată cu UE, cu privire la reformele care, potrivit criticilor, au crescut substanțial influența politică asupra instanțelor.
Bruxelles-ul a blocat accesul Varșoviei la fonduri ca urmare a acestei dispute și a afirmat că Polonia trebuie să îndeplinească obiectivele democratice privind independența judiciară pentru a debloca sumele.
Polonia a accesat deja 5 miliarde de euro care nu depindeau de condițiile legate de statul de drept.
Sarcina noului guvern a fost complicată de faptul că președintele Andrzej Duda, cu drept de veto asupra legilor, este un aliat al PiS și de faptul că partidul are susținători în poziții importante în sistemul judiciar.
Cu toate acestea, oficialii UE au salutat planul de acțiune al Poloniei privind restabilirea statului de drept.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu