Victorie sigură a lui Trump la prezidențiale? Cum ar putea exploata republicanii tentativa de asasinat

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Trump va câștiga noi susținători, ca urmare a tentativei de asasinat la adresa sa.

Evenimentele de sâmbătă vor modifica radical peisajul politicii americane - sunt de părere toți, absolut toți comentatorii și analiștii politici. Republicanii sunt și mai tranșanți - „Președintele Trump supraviețuiește acestui atac – tocmai a câștigat alegerile”, declara, imediat după atac, Derrick Van Orden, reprezentantul republican din Wisconsin în Congresul SUA.

Un ”11 septembrie al politicii americane", așa cum precis remarca intensitatea momentului ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Rana de la ureche arată că Trump a fost incredibil de norocos. A fost o chestiune de câțiva milimetri, așa cum nota și Adrian Zuckermann, fost ambasador al SUA la Bucureşti - dacă atacatorul ar fi fost mai precis, probabil că Donald Trump nu ar mai fi în viață.

Atentatul, o lovitură dată democrației

Pornind de la aspecte privind posibile greșeli ale Secret Service în protejarea candidatului, atentatul de azi va spori și mai mult coeziunea susținătorilor lui Trump într-o campanie care, probabil, nu va fi lipsită de teoriile conspirației.

Cunoscând declarațiile din trecut ale lui Trump, ne putem aștepta că fostul președinte american va prezenta acest eșec de securitate ca parte a unei conspirații politice împotriva sa.

Deja unii republicani mai radicali au răspândit terorii ale conspirației, conform cărora Biden a „dat ordinul” pentru atentat, făcând referire la remarcile figurative ale lui Biden, spunând că democrații trebuie să-l ia pe Trump „la țintă”, notează Politico.

Evenimentele vin cum nu se poate mai prost pentru președintele Biden. De câteva săptămâni, publicul este mai preocupat mai mult de abilitățile fizice și mentale ale actualului șef de la Casa Albă, decât de mesajele sale politice.

Modul în care Trump s-a comportat imediat după asasinat arată că va sublinia și mai mult superioritatea sa fizică și mentală față de președintele Biden.

Trump se prezintă ca un candidat anti-sistem, în timp ce Biden și anturajul său îl prezintă pe Trump fără echivoc ca pe un pericol pentru democrație. Deși, în discursurile sale publice, președintele Biden a cerut unitate, toate indiciile arătă că polarizarea societății americane este tot mai accentuată, iar încercările președintelui democrat nu unesc națiunea americană, ba din contră.

În orice caz, evenimentele de sâmbătă sunt o lovitură în inima democrației americane, într-un moment în care ”lumea liberă” are nevoie, mai mult ca oricând în ultimele decenii, de o locomotivă împotriva ”polul răului” Rusia China - Iran - Coreea de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel