Casa Albă a apărat luni proiectul de vizită a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, la prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, în pofida concluziilor serviciilor americane de informaţii conform cărora acesta a "validat" uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi.
Președintele Joe Biden va merge în Arabia Saudită la sfârșitul acestei luni, încălcându-și promisiunea pe care o făcea în calitate de candidat la președinție de a trata această țară drept un stat „paria”. Candidatul Biden spunea că va pedepsi regatul pentru asasinarea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi, dar acum vrea să reconstruiască relațiile cu Riadul, în încercarea de a reduce prețul combustibililor și de a izola Rusia.
"Această călătorie în Israel şi Arabia Saudită - când va avea loc - va interveni în contextul unor obiective importante pentru poporul american în regiunea Orientului Mijlociu", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. "Dacă (Joe Biden) decide că este în interesul Statelor Unite să stabilească un contact cu un lider străin şi că acest contact poate aduce rezultate, atunci el o va face", a adăugat ea. Monarhia petrolieră "a fost un partener strategic aproape 80 de ani. Nu există nicio îndoială că importante interese (americane) sunt legate de Arabia Saudită", a spus purtătoarea de cuvânt, citată de Agerpres.
Presa americană a anunţat că Joe Biden va efectua prima sa vizită în calitate de preşedinte în Israel şi Arabia Saudită cu ocazia unui turneu care ar trebui să includă luna aceasta Germania şi Spania pentru summiturile G7 şi NATO. Dar, în faţa criticilor aduse acestei schimbări de atitudine din partea preşedintelui democrat, care promisese că va trata regatul ca pe un "paria" după asasinarea lui Jamal Khashoggi, Casa Albă a refuzat să confirme această informaţie.
Media au afirmat ulterior că vizita a fost amânată, probabil pentru luna iulie. Refuzând încă o dată să confirme, Karine Jean-Pierre a negat că executivul şi-a schimbat planurile. "Unele persoane au întrebat dacă a fost amânată. Preşedintele a spus el însuşi (...) este avută în vedere o vizită. Dar nu a fost deplasată sau amânată. Aceste informaţii nu sunt exacte", a subliniat ea. O călătorie în iunie "a fost luată în considerare, dar nu a fost niciodată decisă", a comentat ea. Această încălzire diplomatică vine în urma a două aparente concesii saudite la obiectivele lui Joe Biden: o majorare a producţiei de ţiţei care ar putea atenua creşterea preţurilor şi prelungirea unui armistiţiu în Yemen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu