Ucrainenii au publicat imagini cu momentul în care i-au alungat pe ocupanții ruși de pe Insula Șerpilor.
Ministerul ucrainean al Apărării a publicat joi o înregistrare video în care arată bombardamentele asupra Insulei Șerpilor care au dus, în opinia forțelor de apărare ucrainene, la gonirea soldaților ruși de pe insula poziționată strategic în Marea Neagră, scrie Timpul.md.
Într-o postare, ministerul ucrainean al Apărării explică cele 3 "ingrediente" ale operațiunii de alungare a rușilor de pe Insula Șerpilor: "aptitudinile armatei ucrainene; arme ucrainene moderne; echipamente de la partenerii noștri internaționali".
Într-un alt mesaj publicat joi, armata ucraineană comentează, ironic, retragerea rușilor: "Comandamentul Operațional Sud confirmă, ocupanții ruși au părăsit Insula Șerpilor. Nu suportau vremea – pământul le ardea sub picioare, marea fierbea, aerul era prea fierbinte. PS: Nave de război rusești, mergeți la naiba!".
În înregistrarea video se poate observa că ucrainenii au folosit inclusiv obuziere 2S22 "Bogdan" de fabricație autohtonă pentru a lovi Insula Șerpilor.
Three ingredients of the successful operation:
— Defence of Ukraine (@DefenceU) June 30, 2022
- skills of the Ukrainian military;
- modern Ukrainian weapons;
- equipment from our international partners
… and the Snake Island is free from occupation. pic.twitter.com/vaOFcUI63B
Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor, teritoriu "strategic" în Marea Neagră, arată că subjugarea Ucrainei este "imposibilă", a declarat joi premierul britanic Boris Johnson, la Madrid, în ultima zi a summitului NATO, relatează Agerpres, citând AFP.
"Dacă aţi vrut dovada capacităţii incredibile a ucrainenilor de a riposta pentru a depăşi adversitatea şi a-i respinge pe ruşi, priviţi ce s-a întâmplat astăzi pe Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a trebuit să cedeze teren", a afirmat şeful guvernului britanic.
El şi-a exprimat convingerea că "în final, se va dovedi imposibil ca Putin să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia".
Orice decizie privind un acord de pace revine Ucrainei, a adăugat el, subliniind în acelaşi timp unitatea împotriva Rusiei a membrilor NATO şi a ţărilor G7, reunite de curând în Germania.
Armata rusă a confirmat joi retragerea din Insula Şerpilor, dar are o altă variantă ale celor întâmplate și spune că militarii au plecat de bună-voie, transmite Agerpres, citând AFP.
"La 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici.", a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, dând asigurări că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.
"Rusia nu se opune eforturilor ONU pentru crearea unui culoar umanitar care să permită exportul producţiei de cereale din Ucraina.", a adăugat el.
"Această decizie nu va mai permite Kievului să facă speculaţii asupra unei crize alimentare iminente spunând că este imposibil de a exporta cereale din cauza controlului total exercitat de Rusia asupra nord-vestului Mării Negre.", a afirmat Igor Konaşenkov.
Această mică insulă din Marea Neagră a devenită celebră în primele zile ale ofensivei ruse când un soldat al micii garnizoane ucrainene care o apăra a trimis 'la dracu' nava rusă care le ceruse grănicerilor ucraineni să se predea. În cele din urmă, soldaţii ucraineni din Insula Şerpilor s-au predat, dar actul de bravură a devenit emblematic pentru rezistenţa ucraineană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News