Un asteroid s-a prăbușit în Siberia.
Un mic asteroid a luminat ieri, 4 decembrie, cerul din nordul Siberiei, după ce a ars în atmosfera Pământului într-o minge de foc „spectaculoasă”, dar inofensivă, scrie Live Science.
Astronomii au observat roca spațială cu un diametru de 70 de centimetri în dimineața zilei de miercuri, cu doar câteva ore înainte ca roca spațială să intre în atmosferă.
„Datorită observațiilor astronomilor din întreaga lume, sistemul nostru de alertă a putut prezice acest impact în +/- 10 secunde”, a scris Agenția Spațială Europeană (ESA) într-o postare pe X, fostul Twitter.
C0WEPC5, așa cum a fost numit temporar asteroidul, a intrat în atmosfera Pământului la 1:15 a.m., ora locală, pe 4 decembrie, peste îndepărtata Republică Saha a Rusiei, cunoscută și sub numele de Iacutia, în nord-estul Siberiei. Oficialii locali au fost puși în alertă, a menționat ministerul pentru urgențe din Saha, dar nu au fost raportate pagube în timpul impactului.
Imaginile cu mingea de foc au fost distribuite de Ministerul Afacerilor Interne din Republica Saha pe Telegram. Filmările ar fi fost făcute de colegii săi de la Departamentul Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei pentru districtul Olekminsky, dar și de locuitorii orașului.
Sistemul de alertă pentru impactul terestru de asteroizi (ATLAS) al NASA a observat roca spațială cu 12 ore înainte de ca aceasta să pătrundă în atmosfera noastră, a spus ESA, devenind al patrulea așa-numit „impactor iminent” detectat până acum în acest an și al 11-lea detectat în total.
Video of the 70cm asteroid that entered earths atmosphere over northern Siberia today ☄️ pic.twitter.com/YABlrPRtaO
— Volcaholic ???? (@volcaholic1) December 3, 2024
Primul asteroid care a fost detectat și urmărit în acest fel a fost o rocă spațială care avea o lățime de 4 metri, numită 2008 TC3, care ars deasupra Sudanului în octombrie 2008. Dar sistemul nu a detectat alta decât până ianuarie 2014, când observatorul Mount Lemmon din California a observat meteoritul 2014 AA cu câteva ore înainte ca acesta să ne străbată cerul. Cu toate acestea, de atunci, capacitatea noastră de a găsi acești impactori s-a îmbunătățit mult, iar agențiile spațiale detectează acum câțiva impactori iminenți în fiecare an.
În timp ce asteroizii precum C0WEPC5 nu reprezintă nicio amenințare pentru planetă, existența acestor sisteme de detectare le oferă astronomilor posibilitatea de a identifica și de a devia obiecte mai mari și mai periculoase de pe un curs de coliziune cu Pământul.
Drept urmare, atât NASA, cât și ESA au programe dedicate pentru reperarea și urmărirea acestor obiecte din apropierea Pământului. Din fericire, niciun asteroid cunoscut nu reprezintă o amenințare pentru Pământ cel puțin în următorii 100 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci