Una dintre cele mai puternice erupții vulcanice de pe planetă a aruncat o cantitate atât de masivă de vapori de apă în atmosferă încât este probabil să încălzească temporar suprafața Pământului, conform detectărilor de la un satelit NASA.
Vulcanul subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai a erupt la jumătatea lunii ianuarie cu o putere echivalentă cu cea a câteva sute de bombe atomice, provocând un tsunami cu înălţimea de 15 metri, potrivit Agerpres.
Trei persoane şi-au pierdut viaţa în timpul acestei catastrofe care a distrus locuinţe şi a provocat ruperea cablului de comunicaţii ce conectează arhipelagul la reţeaua de internet. Mica naţiune din Oceanul Pacific a fost astfel izolată de restul lumii timp de mai multe săptămâni, ceea ce a complicat operaţiunile de intervenţie.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul naţional de cercetare a apei şi atmosferei din Noua Zeelandă, o cantitate de materie de aproape 10 km3 a fost expulzată în timpul erupţiei, reprezentând echivalentul a 2,6 milioane de piscine olimpice. Resturile au fost proiectate în atmosferă la o altitudine de peste 40 de kilometri, ajungând în mezosferă, strat aflat dincolo de stratosferă. "Erupţia a atins o înălţime record; este prima pe care am văzut-o să traverseze mezosfera", a declarat geologul marin Kevin Mackay.
Când vulcanul subacvatic Tonga-Hunga Ha'apai a erupt pe 15 ianuarie, la 65 de kilometri nord de capitala Tonga, a creat un tsunami, precum și un boom sonic care a încojurat Pământul de două ori.
Erupția a trimis un val înalt de vapori de apă în stratosferă, care este situată între 12 și 53 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. A fost suficientă apă pentru a umple 58.000 de piscine de dimensiuni olimpice, conform detectărilor de la un satelit NASA, potrivit CNN.
Detectarea a fost făcută de instrumentul Microwave Limb Sounder de pe satelitul Aura al NASA. Satelitul măsoară vaporii de apă, ozonul și alte gaze atmosferice. După ce a avut loc erupția, oamenii de știință au fost surprinși de datele care au rezultat în urma monitorizării vaporilor de apă din stratosferă.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu