Cum se muncește pe șantierul care va paraliza Nordul Capitalei în următoarele trei săptămâni?
Nordul Capitalei va fi sufocat în luna mai de niște lucrări efectuate la unul dintre podurile de pe DN1, mai exact pe șoseaua București – Ploiești în apropierea Băneasa Shopping Center. Bucureștenii și nu numai au avut parte deja de prima zi de chin la ieșire din oraș, cea de 2 mai 2022, iar deranjul va dura trei săptămâni.
Astăzi am vizitat podul din Băneasa să văd cu ochii mei în ce ritm se lucrează și să le arăt și cititorilor DC News care nu cunosc zona cât de rău se circulă, chiar la ore de obicei degajate.
Am ajuns în zonă în jurul orei 11:00. Utilajele și camioanele erau prezente pe șantierul format din benzile doi și trei ale drumului, pe sensul către Ploiești. Poliția era de asemenea la fața locului, cu semnalele luminoase aprinse.
În schimb, pare că lipsea munca. Concluziile pot fi trase pe cont propriu din materialul de mai jos:
În 20 de luni ar trebui tăiată panglica pe primul lot din A7 finanțat prin PNRR, potrivit unei declarații făcute pe Facebook de ministrul Sorin Grindeanu. Șoferii care vor sta cu orele blocați în trafic, pentru a ieși din București pe DN1 în următoarele trei săptămâni, vor ști că aceste promisiuni de pe Facebook nu au cum să se împlinească.
Explicația e foarte simplă și o pot înțelege chiar și cei care nu știu să citească, din fotografia care însoțește acest text. Nici CNAIR, nici Ministerul Transporturilor nu au capacitatea administrativă necesară pentru a construi 434 de kilometri de autostradă în 4 ani.
Doar ca să refacă rosturile de dilatație ale unui pod de pe DN1, CNAIR are nevoie de trei săptămâni. Fără să le pese că blochează traficul în tot nordul orașului, că afectează zeci de mii de oameni care locuiesc în Ilfov și lucrează în Capitală, plus turiștii care merg la aeroport, ne mai vorbind de ambulanțe sau alte servicii de urgență, administratorii din subordinea lui Grindeanu au pus la lucru doar trei muncitori și un supraveghetor. Doar opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.
Postările pe Facebook și inaugurările unor segmente de drumuri expres începute cu ani de zile în urmă sunt ușor de făcut. Organizarea unor șantiere în trei schimburi, care să execute lucrările mai repede, în zonele critice, măcar, pare prea dificilă. Chiar și când vorbim de simple reparații, darmite de proiectarea și execuția a sute de kilometri de autostrada de la zero.
De altfel, când Sorin Grindeanu a postat pe Facebook anunțul despre A7, au curs criticile internauților.
”Au fost desemnați constructorii pentru încă un lot al autostrăzii Ploiești-Buzău, finanțată prin PNRR, a scris Grindeanu. Asocierea româno-bulgară are la dispoziție 20 de luni, după semnarea contractului, pentru a construi cei 28,35 de km ai Lotului 2, cuprins între localitățile Mizil și Pietroasele.Contractul în valoare de 1,249 miliarde de lei fără TVA, prevede inclusiv construcția a 20 de poduri”.
Deci, 20 de poduri. Reamintim că doar pentru a repara rosturile de dilație ale unuia singur CNAIR are nevoie de trei săptămâni! Dar să vedem ce comentarii au fost la postarea de acum două luni a ministrului:
”Aș dori să văd și realizări în teren iar după aceea laude dar să fie aduse de prostime nu de băieții deștepți”... CITEȘTE RESTUL AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News