Podul de peste râul Mureș de la Vințu de Jos, dat în circulație în urmă cu o lună, a fost filmat de un șofer iar imaginile cu acesta au fost postate pe rețelele de socializare.
Așa cum se poate observa și în imaginile filmate de către bărbat, linia trasată de către muncitori pe lungimea pondului nu este deloc dreaptă, aceasta mergând în zig-zag.
Amuzat, șoferul a împărtășit filmarea cu restul internauților, care s-au grăbit să o distribuie pe restul platformelor.
Podul de peste Râul Mureș de la Vințu de Jos are o lungime de 208 m, o structură din grinzi de beton, o lățime a carosabilului de 7,8 m și două trotuare cu o lățime de 1 metru fiecare, scrie Ziarul Unirea.
Un șofer din Constanța a filmat cum câțiva muncitori care încercau să asfalteze un drum s-au trezit cu asfaltul înghețat, înainte să termine lucrarea. Scenele au fost surprinse marți, 11 ianuarie, în jurul orei 12.00 în municipiul Constanța, la intersecția bulevardului Tomis cu strada Nicolae Iorga.
Muncitorii au aruncat mai multe lopeți de asfalt încins pentru a acoperi o groapă, însă, pentru că nu l-au întins imediat, asfaltul s-a întărit. Șoferul care a filmat totul susține că muncitorii i-au cerut sfatul șefului de echipă, iar acesta le-ar fi transmis să spargă asfaltul cu lopețile și să-l întindă cum pot. De altfel, în imaginile video se vede cum aceștia încearcă să spargă asfaltul întărit.
După apariția imaginilor în spațiul public, reprezentanții companiei Confort Urban Constanța au făcut mai multe precizări.
“Din punct de vedere tehnic, în perioada sezonului rece se folosește un material numit: Mixtură stocabilă la rece sau pe scurt ASFALT RECE. Mixtura asfaltică stocabilă la rece este un material care este folosit la întreținerea curentă a drumurilor. Tehnologia de aplicare a mixturii stocabile la rece este diferită de tehnologia de aplicare a mixturilor asfaltice la cald. În clipul prezentat de dumneavoastră se poate observa tehnologia corectă de aplicare a mixturii stocabile la rece. Este un produs de înaltă calitate pentru reparații durabile, chiar permanente, fiind compus din agregate minerale sortate și acoperite de o pelicula de bitum fluxat cu aditivi speciali.”, au precizat reprezentanții companiei, potrivit ȘtirileProTv.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News