Patriarhul Kirill a fost surprins într-o înregistrare video căzând în timpul unei ceremonii religioase.
Patriarhul Kirill sfințea o biserică în orașul Novorossiysk din regiunea de sud Krasnodar, lângă Marea Neagră, când a alunecat pe podeaua de marmură.
Un purtător de cuvânt al bisericii a spus că patriarhul s-a rănit la spate pe marginea amvonului, după ce oamenii de securitate din apropiere și alți episcopi nu au reușit să reacționeze la timp pentru a opri prăbușirea lui, a informat ziarul Moskovsky Komsomolets potrivit Newsweek.
Patriarhul s-a confruntat cu condamnarea internațională pentru că a oferit o justificare religioasă pentru războiul din Ucraina. Luna aceasta, Marea Britanie l-a sancționat pe cleric după ce UE l-a retras de pe propria listă de sancțiuni după opoziția din partea Ungariei.
Biserica a respins măsurile drept ”fără sens” și ”absurde”.
Head of the Russian Orthodox Church Patriarch Kirill took a tumble this morning while consecrating a church in the Black Sea city of Novorossiysk pic.twitter.com/KL78NVRpos
— Francis Scarr (@francis_scarr) June 25, 2022
Citește și...
Patriarhul Kirill urmează să se alăture listei de oficiali și oligarhi ruși împotriva cărora Marea Britanie a impus sancțiuni.
Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a remarcat prin numeroasele sale declarații pro-război de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, fiind criticat dur și de patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul creștinătății ortodoxe din cauza poziției față de invadarea Ucrainei.
De asemenea, la începutul lunii mai, Patriarhul Kirill a fost inclus pe lista oficialilor ruși împotriva cărora Uniunea Europeană urma să impună sancțiuni, ca parte a celui de-al șaselea pachet de măsuri îndreptate împotriva Rusiei.
Însă câteva zile mai târziu premierul ungar Viktor Orban a anunțat că guvernul său nu va susține sancționarea patriarhului Rusiei, afirmând că problema libertății religioase este „sacră și inviolabilă” în Ungaria
Citește mai mult AICI.
Te poate interesa și...
Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a susţinut acţiunea Moscovei, iar poziţia sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) i-a cerut Patriarhului Kirill să "intervină şi să medieze" pentru a ajuta la oprirea războiului.
Într-un interviu difuzat marţi seara de televiziunea publică elenă ERT, Patriarhul Bartolomeu a declarat că se aştepta ca Patriarhul Kirill să ia atitudine împotriva deciziei preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina şi să demisioneze, dacă era nevoie, într-un gest de opoziţie faţă de război.
"Nu este posibil ca toate bisericile să nu condamne violenţa, războiul. Biserica rusă ne-a dezamagit. Nu doresc ca Biserica Rusiei şi fratele Patriarh Kirill să fie această excepţie tragică. Nu ştiu cum poate găsi o justificare în conştiinţa sa", a mai spus el.
"M-am aşteptat ca fratele Kirill să ia poziţie în faţa acestei chestiuni cruciale, acestui moment istoric. Dacă e nevoie, să-şi sacrifice fotoliul, să-i spună lui Putin, 'domnule preşedinte, nu pot fi de acord cu dumneavoastră, demisionez", a spus el.
În Rusia trăiesc aproximativ 100 de milioane de creştini ortodocşi, iar în Ucraina - circa 30 de milioane de credincioşi ortodocşi.
Citește mai mult AICI.
Vezi și...
Patriarhul rus Kirill a făcut din nou noi declarații halucinante în cadrul unei predici ținute după slujba de pomenire a răposaților. Acesta a susțnut că țara sa „nu a atacat pe nimeni” și a sugerat populației să îi apere „hotarele sacre”, scrie Timpul.md. Potrivit lui, „Rusia rămâne iubită de Dumnezeu”. De asemnea, patriarhul rus a elogiat puterea și măreția statului după slujba oficiată în Catedrala Arhanghelului, amplasată în apropierea Kremlinului.
„Nu vrem să luptăm cu nimeni. Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. O țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele. Să dea Dumnezeu ca țara noastră să fie așa până la sfârșitul veacului – puternică și iubită de Dumnezeu. Să ne rugăm Domnului să nu lipsească de dragostea sa poporul nostru și biserica noastră, sa lumineze autoritățile, ca prin credință, evlavie și înțelepciune să ne întărească oamenii, să ne ofere putere să muncim, să trăim și, dacă este cazul, să luptăm mereu pentru a păstra viața liberă și independentă a poporului nostru și a țării noastre”, a spus patriarhul Kirill.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci