Niciodată o mașină condusă exclusiv de inteligență artificială nu a fost atât de rapidă: 309,3 kilometri pe oră.
Publicitate
Pe 27 aprilie, pe pista de aterizare a navetei spațiale, direct de la Centrul spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, mașina Politecnico di Milano-PoliMOVE a doborât recordul mondial de viteză pentru o mașină complet autonomă în linie dreaptă (recordul anterior, deținut de Roborace, era de 282,4 km/h), potrivit Rainews.
Echipa Politecnico a atins deja recordul pe 26 aprilie, dar a decis să ridice ștacheta și să-și îmbunătățească performanța. Pe 27 aprilie, mașina PoliMove s-a autodepășit și a atins o viteză de 309,3 km/h, depășind cu bine „limita” de 300 km/h. Valoarea de 309,3 km/h a fost obținută ca medie pe 1 kilometru a două încercari consecutive în sens invers (pentru a elimina influenta vântului).
Echipa Politehnică a fost singura echipă autorizată să facă această încercare, grație victoriei obținute de PoliMove la Las Vegas în cadrul Indy Autonomous Challenge. În câteva zile echipa va încerca să reproducă isprava pe circuitul Atlanta, de data aceasta pe o pistă de mașini.
Niciodată o mașină condusă exclusiv de inteligență artificială nu a fost atât de rapidă: 309,3 kilometri pe oră. Pe 27 aprilie, pe pista de aterizare a navetei spațiale, direct de la Centrul spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, mașina Politecnico di Milano-PoliMOVE a doborât recordul mondial de viteză pentru o mașină complet autonomă în linie dreaptă (recordul anterior, deținut de Roborace, era de 282,4 km/h).
PoliMOVE face parte din grupul de cercetare al Politehnicii mOve, condus de profesorul Sergio Savaresi, care se ocupă de 20 de ani de comenzi automate la vehiculele terestre de toate tipurile, de la biciclete electrice la mașini, până la tractoare.
Pe 7 ianuarie 2022, echipa PoliMOVE a Politecnico di Milano a câștigat Indy Autonomous Challenge din Las Vegas, prima cursă cap la cap între mașini conduse de inteligență artificială, unde PoliMOVE a atins recordul de viteză pe pistă, 278,4 kmh.
Competiția a implicat unele dintre cele mai importante universități din lume. Mașinile, Dallara AV-21, au fost aceleași pentru toate echipele; valoarea adăugată a fost munca fiecărei echipe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu