O tânără voluntară din Cernihiv a vorbit despre liniștea care s-a așternut asupra orașului, după retragerea rușilor.
Oamenii din orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei, au fost atacați constant de forțele ruse, până când, brusc, s-au retras. BBC a vorbit cu Juli, un voluntar care ajută la distribuirea de alimente și ajutor umanitar în zonă. Ea a înregistrat un jurnal video în săptămânile în care orașul a fost parțial sub asediu și mari părți din el au fost distruse.
Nimeni nu crede cu adevărat că rușii au plecat definitiv, spune ea, și asta înseamnă că tăcerea în sine este înfricoșătoare.
”Rușii ne atacă non-stop. Este 18 martie, a 23-a zi de război”, spune Juli în unul din jurnalele sale video.
Pe măsură ce războiul înaintează, numărul bombardamentelor și a zilelor de război nu mai contează, zilele fiind întunecate de fumul siturilor distruse de bombe, iar nopțile fiind luminate de flăcări și rachete. Orașul a fost afectat de sistarea energiei electrice, a căldurii și a apei curente.
”Am primit un autocar cu ajutoare umanitare și nu îmi venea să cred. Am fost atât de fericită să văd mâncare. Cred că era ceva trimis din Polonia și Italia. A fost uimitor. Încă putem supraviețui, încă avem mâncare, încă putem mânca. A fost magic”, a spus Juli.
În urmă cu două săptămâni bombardamentele s-au oprit.
”Liniștea este înfricoșătoare. E ca și cum...Încă nu ne vine să credem asta, că nu se mai întorc. 70% din oraș este distrus”, a mai spus tânăra.
Dan Claudiu Degeratu, sociolog şi expert în securitatea naţională, a comentat situația din Ucraina și modul în care militarii ruși atacă, terorizează și omoară civili. Peste 1000 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului, potrivit unui bilanț publicat de Națiunile Unite, dar numărul victimelor ar putea fi mai mare.
Autoritățile ucrainene au fost de-a dreptul șocate când au dat de trupurile a aproximativ 410 civili în mai multe orașe din apropierea Kievului. În localitatea Bucea, aflată în nord-vestul Kievului, armata rusă este acuzată a ucis peste 300 de civili.
"Deja se strâng dovezi legate de ordinul superiorilor ruşi care spuneau foarte clar că trag în civili. Ordinele veneau foarte de sus pentru a induce teroare. Până la urmă, rezistenţa atât în cazul Mariupolului, dar şi în cazul acestor zone, cum sunt Bucea şi altele, e să inducă cât mai multă teroare, să distrugă rezistenţa locală. Din ce s-a întâmplat în Herson, în special, şi-au dat seama că în permanenţă vor avea o rezistenţă pasivă a cetăţenilor şi atunci au trecut la asasinate şi teroare", este de părere Degeratu. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News