Premierul Nicolae Ciucă a cerut autorităţilor competente să combată eficient efectele valului de căldură care a lovit ţara. Iată câte puncte de prim ajutor şi hidratare sunt disponibile la nivel naţional.
"Am simțit nevoia să organizăm această videoconferință pentru a actualiza datele legate de informarea meteorologică, pentru coordona integrat măsurile care au fost stabilite în cadrul CNSU, astfel încât să putem gestiona cum se cuvine situaţia la nivelul întregii țări. De asemenea, prin măsurile pe care le-am stabilit, dorim să avem o abordare integrată și să fim în măsură să coordonăm activitățile, astfel încât acolo unde va fi nevoie, să putem să intervenim, indiferent de județ și, sigur, acolo unde există disponibilitate de resurse și materială și umană, să poată să fie dislocată; sperăm să nu fie nevoie, dar dacă va fi nevoie, să existe acest nivel de operativitate ridicat în perioada în care se menține codul portocaliu, în special pe jumătatea de sud a țării", a precizat Nicolae Ciucă.
"Pe scurt, domnule prim-ministru, au fost stabilite ieri 923 de puncte de prim-ajutor și hidratare, prin deciziile Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, la nivel național și au fost asistate, în aceste puncte, 226 de persoane, trei dintre acestea au trebuit să fie transportate la unități sanitare. În perioade de referință din ultimele 24 de ore, inspectoratele pentru situații de urgență au desfășurat patru misiuni de transport a apei menajere către zone afectate de secetă, iar autoritățile publice locale au efectuat alte 12 transporturi de apă de apă menajeră și 14 transporturi de apă pentru animale. Pe linia prevenirii, pentru evitarea producerii arderilor necontrolate la nivel național, în ultimele 24 de ore au fost desfășurate 47 de acțiuni de informare preventivă, pe timpul cărora au fost diseminate 2.505 materiale de informare. De asemenea, în mediul rural s-au desfășurat 244 de misiuni de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență ce au vizat transmiterea de mesaje preînregistrate în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme. Aceste lucruri s-au făcut inclusiv în colaborare cu colegii de la ordine publică, care au desfășurat și ei, la rândul lor, acțiuni de monitorizare și de verificare. Totodată, au fost executate 54 de controale de prevenire în urma cărora au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenționale, dintre care 162 de avertismente și 38 de amenzi, în cuantum de 74.800 de lei. Ieri s-au înregistrat 1.207 hectare de suprafețe arse în diferite zone ale țării", a replicat Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
"Este enorm de mult. De aceea, solicit prefecturilor să discute cu toți primarii, cu toate autoritățile administrației locale, să desfășoare activități de prevenție. Avem nevoie ca cetățenii să fie informați, să conștientizeze pericolul generat, pe de-o parte, de faptul că, iată, ne aflăm în campanie, sunt o serie întreagă de activități în derulare, riscul este amplificat de temperaturile foarte ridicate. Partea aceasta de prevenție este foarte importantă, pentru că nu toți oamenii au timp să citească presa sau să privească la televizor, ci sunt la activități, au tot felul de munci în derulare. Cred ca, mai mult ca orice, prevenția și informarea sunt cele care pot să ne ajute în efortul pe care îl facem", a mai spus premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci