Viena - cel mai locuibil oraș din lume, în clasamentul din 2023

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Viena, capitala Austriei, poreclită „orașul viselor”, primește titlul de „cel mai locuibil oraș din lume”.

 

Clasamentul celor mai locuibile orașe din lume pentru 2023 tocmai a fost publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), iar Viena a ajuns din nou pe primul loc, scrie CNN.

EIU, o organizație parte a The Economist, a clasat 173 de orașe din întreaga lume pe o serie de factori semnificativi, printre care îngrijirea sănătății, educația, stabilitatea, infrastructura și mediul.

Viena s-a menținut pe primul loc în Global Liveability Index al EIU, câștigând laude pentru infrastructura sa fiabilă, cultura și divertismentul remarcabile și serviciile impecabile de educație și sănătate.

Orașul, care a ocupat de mai multe ori prima poziție de-a lungul anilor, a fost urmat îndeaproape de Copenhaga din Danemarca, care s-a păstrat pe locul doi.

În timp ce Melbourne și Sydney din Australia au coborât pe listă, în ultimii ani, Sydney ieșind din top 10 recent și Melbourne ajungând la egalitate pe locul 10 cu Osaka din Japonia în 2022, ambele au revenit, ocupând locul al treilea și, respectiv, al patrulea loc, în cea mai nouă ediție.

Canada a fost bine reprezentată în acest an, trei dintre orașele sale – Calgary, Vancouver și Toronto – obținând un loc în top 10.

Între timp, Elveția a primit două locuri în top 10, Zurich ocupând locul șase, iar Geneva fiind la egalitate, pe locul șapte, cu Calgary.

Osaka, care a înregistrat o mică creștere a evaluărilor sale de cultură și mediu din cauza retragerii restricțiilor legate de Covid, completează primele 10 poziții.

„Eliminarea restricțiilor legate de covid a fost, în general, de bun augur pentru traiul global în 2023”, a declarat Upasana Dutt, șeful Indexului de viabilitate al EIU, într-un comunicat.

„Educația a devenit mai puternică, cu copiii care se întorc la școli, alături de o povară semnificativ redusă pentru spitale și sistemele de sănătate, cu unele îmbunătățiri notabile în orașele din economiile în curs de dezvoltare din Asia și Orientul Mijlociu. Pe măsură ce axa politică și economică a lumii continuă să se deplaseze spre est, ne așteptăm ca orașele din aceste regiuni să urce lent în clasamentul nostru de trai.”

Deși Europa a avut o prezență puternică în fruntea listei, destinațiile europene au dominat și lista orașelor care au suferit cele mai mari scăderi în clasamentul din acest an.

Capitala Regatului Unit, Londra, și capitala Suediei, Stockholm, au coborât în clasament, prima cu 12 locuri pe locul 46, iar cea din urmă coborând cu 22 de locuri pe locul 43.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel