Viena interzice un protest pro-Palestina, pentru a face loc unuia pro-Israel

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Miercuri, poliția din Viena a interzis o manifestație pro-palestiniană care era programată să aibă loc în același timp cu un eveniment pro-israelian, în urma atacului de sâmbătă comis de Hamas. Motivul invocat a fost menționarea frazei "de la râu la mare" în invitații și caracterizarea acesteia ca un apel la violență, transmite Reuters.

Șeful poliției orașului, Gerhard Puerstl, a susținut o conferință de presă cu doar câteva ore înainte ca manifestația să înceapă, la ora 19:00 (1700 GMT) în piața de lângă catedrala din centrul orașului.

Protestul, despre care organizatorii au informat poliția că va aduna aproximativ 200-250 de participanți, trebuia să înceapă la 30 de minute după un eveniment memorial organizat în apropiere pentru victimele și persoanele dispărute în urma atacului de sâmbătă, în care Israel afirmă că au fost uciși peste 1.200 de oameni.

"În esență, este vorba despre fraza 'De la râu la mare, Palestina va fi liberă', un slogan asociat cu OLP (Organizația pentru Eliberarea Palestinei) și adoptat și de Hamas", a explicat Puerstl atunci când a fost întrebat să clarifice semnificația "codurilor" incluse în invitațiile online la protest.

Râul menționat este Iordanul, iar marea este Marea Mediterană, între care se află Israel și teritoriile palestiniene. Fraza este adesea scandată la manifestațiile pro-palestiniene.

Puerstl a declarat că poliția a interpretat această frază în contextul actual ca un "apel clar la violență" și că ar implica ștergerea Israelului de pe hartă.

"Este evident că manifestația urmărește să creeze un climat în care conflictul violent din această regiune (Orientul Mijlociu) să fie adus pe străzile Vienei", a adăugat Puerstl. Atunci când poliția a contactat organizatoarea care a înregistrat protestul, aceasta nu s-a dezis de fraza menționată.

Nu a fost dezvăluită identitatea femeii.

Evenimentul memorial pentru victimele atacului, realizat de organizația care reprezintă oficial comunitatea evreiască din Viena, a fost programat să aibă loc în fața biroului cancelarului conservator Karl Nehammer.

Partidul conservator aflat la guvernare în Austria a adoptat în ultimii ani una dintre cele mai pro-israeliene poziții din Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel