Grecia a devenit prima țară din Europa care a interzis folosirea oricărui animal în circuri sau alte spectacole, în timp ce alte 13 state membre UE au adoptat interdicții totale sau parțiale privind protecția acestor animale. Fundația Vier Pfoten a salutat politica acestor state, solicitând ca și România să adopte restricții similare cât mai curând, pentru a pune capăt suferințelor la care sunt supuse animalele în circuri, informează un comunicat de presă.
„Din ce în ce mai multe țătari decid să interzică animalele sălbatice în circuri, deoarece este clar că acest mediu nu le oferă condiții minime de trai. Vrem ca ANSVSA, care este responsabilă de bunăstarea animalelor, să realizeze că circurile nu oferă sub nici o formă condiții minime de bunăstare a animalelor sălbatice. Salutăm inițiativa Greciei, dar și țării vecine, Bulgaria, care a adoptat deja de câțiva ani această interdicție. Cele două țări au făcut acest lucru fără să existe vreo presiune legislativă europeană. Dorim ca autoritățile române să dovedească mai multă ințiativă în astfel de schimbări legislative”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator de programe naționale al Vier Pfoten România.
În opinia celor de la Fundație, ”animalele sălbatice suferă cel mai mult de pe urma lipsei acute de mișcare, din cauza schimbării permanente a mediului și din cauza transportului pe distanțe lungi. În total, 14 țări membre UE au interzis sau au limitat folosirea animalelor salbatice în circuri. România nu are nici o reglementare în acest sens”.
Organizația non-guvernamentală non-profit Vier Pfoten România desfășoară campanii de sterilizare și returnare în comunitate a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată de animale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice și circuri, precum și intervenții punctuale, precum salvarea urșilor ținuti în captivitate sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News