Viermii galbeni au fost aprobaţi ca aliment nou în Uniunea Europeană. Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate, întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare. De exemplu, sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi, sau produse pe bază de aluat. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre acest subiect.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a intervenit duminică, la Antena 3, unde a vorbit despre introducerea insectelor ca aliment în Uniunea Europeană.
„Viermele acesta de făină, din câte îmi amintesc, bunica dădea prin sită făina înainte de a o utiliza, pentru că el se dezvolta spontan în făina care era umedă şi nu era păstrată în condiţii optime. Şi în mălai, şi în făină aveam. Nu este nicio tragedie în asta. Tot ce înseamnă educaţie şi restricţii din punct de vedere etic sau reguli impuse ne împiedică să consumăm astfel de insecte, pe noi europenii. Altfel, dacă privim obiceiurile alimentare ale altor ţări, mai ales dacă mergem în Asia, vom vedea că acolo ele fac parte din alimentaţia obişnuită, de mulţi ani.
Cu siguranţă, dacă aflăm ulterior că am consumat aşa ceva, realizăm că nici măcar nu ne-am dat seama. Gustul este similiar celorlalte proteine, iar dacă mai sunt şi prăjite, aş putea spune că pot fi delicioase”, a zis Mihaela Bilic.
„Cu siguranţă, la capitolul sănătate, nu avem de ce să ne temem. Aici este vorba doar de nişte surse de proteine care sunt impuse de piaţă. Dacă avem de ales între piept de pui clasic şi insecte, s-ar putea să alegem pieptul de pui, pentru că sutnem obişnuiţi cu el, dar, în alte ţări, aceste opţiuni nu sunt disponibile, şi atunci, când nu ai alte surse de proteine, ele pot constitui, din punct de vedere nutritiv, o chestiune extrem de interesantă pentru o organism, o opţiune. Proteinele sunt esenţiale, indiferent din ce le luăm, important este să le luăm”, a precizat Mihaela Bilic, duminică, în cadrul emisiunii „News Magazine” de la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu