Viespile, noua PROVOCARE în materie de avioane: Pot duce la accidente groaznice

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Anumite viespi pot produce accidente aviatice grave.

Un studiu realizat de o echipă condusă de biologul Alan House pe aeroportul din Brisbane, în Australia, a stabilit că există un tip de viespe capabil să provoace probleme în avioane și chiar să provoace accidente, scrie revista științifică PLOS One.

Mai precis, viespile keyhole construiesc cuiburi în structuri fabricate de om, cum ar fi în dispozitivele montate pe avioane. Acestea sunt esențiale pentru măsurarea vitezei aerului în timpul zborului. Blocajele din cadrul respectivelor tuburi au condus la accidente fatale în trecut deoarece piloții pot interpreta greșit viteza vântului.

Deși este puțin probabil ca o insectă atât de mică să poată fi cauza unui accident de avion, nu este prima dată când apar probleme de acest tip pe un avion din cauza unei viespi. În februarie 1996, un Boeing 757 s-a ciocnit la scurt timp după ce a decolat din Republica Dominicană. Accidentul a provocat moartea celor 189 de persoane care călătoreau.

Accidentul s-a produs deoarece piloții calculaseră greșit viteza avionului. Indicatoarele de viteză afișate erau anormale. Această defecțiune tehnică a fost atribuită unei viespi, deși sonda nu a putut fi recuperată pentru a o verifica, scrie 20min.es.

În perioada noiembrie 2013 - aprilie 2019, au fost înregistrate 26 de incidente legate de viespi, unele dintre ele chiar necesitând activarea „procedurilor de urgență”. Noua amenințare reprezentată de activitatea acestor insecte este încă o provocare pentru lucrătorii aeroportului.

În America de Sud și America Centrală, zona originară a viespilor keyhole, insectele își construiesc cuiburi în diverse locuri inclusiv găuri de chei și prize electrice.

După rezultatul studiului, au fost introduse strategii de reducere a riscurilor, cum ar fi acoperirea tuburilor pitot la sosirea aeronavelor pe Aeroportul Brisbane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel