Vietnamul se alătură Rusiei în poziția privind problema Ucrainei

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Putin al Rusiei laudă Vietnamul pentru poziția sa privind Ucraina.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a lăudat Vietnamul pentru poziția sa "echilibrată" cu privire la războiul din Ucraina și a enumerat progresele înregistrate în domeniile plăților, energiei și comerțului într-un articol de opinie publicat miercuri în ziarul Partidului Comunist din Vietnam.

În articolul publicat cu ocazia vizitei de stat a lui Putin în Vietnam, acesta a apreciat țara comunistă din Asia de Sud-Est pentru susținerea "unei abordări pragmatice pentru rezolvarea crizei" din Ucraina, în comentariile publicate în ziarul Nhan Dan.

Vietnamul, care oficial urmează o politică externă neutră în relațiile sale cu marile puteri mondiale, s-a abținut de la condamnarea atacului Rusiei asupra Ucrainei, o poziție pe care țările occidentale o consideră prea apropiată de Kremlin.

Putin urmează să ajungă în Hanoi în timpul nopții și plănuiește să se întâlnească cu liderii vietnamezi joi, imediat după o vizită în Coreea de Nord.

Liderul rus, care face prima sa vizită în Vietnam din 2017, când a participat la un summit al Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), a spus că Rusia și Vietnamul împărtășesc, de asemenea, "evaluări similare ale situației din regiunea Asia-Pacific."

Poziția Vietnamului privind Marea Chinei de Sud diferă de cea a Chinei, care revendică aproape în întregime această cale navigabilă strategică, inclusiv câmpurile de gaz și petrol din Zona Economică Exclusivă a Vietnamului, unde companiile rusești extrag petrol și gaze.

Putin a spus că energia este "un domeniu de importanță strategică în cooperarea bilaterală" și a citat întreprinderile comune ruso-vietnameze în domeniul combustibililor fosili din Marea Chinei de Sud și din nordul Rusiei.

De asemenea, Gazprom operează câmpuri de gaze în Vietnam, a menționat el. Firma energetică rusă Novatek "plănuiește să lanseze proiecte de gaz natural lichefiat (GNL) în Vietnam", a spus Putin fără a da detalii.

El a mai citat o inițiativă "de a înființa un Centru pentru știință și tehnologie nucleară în Vietnam" cu sprijinul Rosatom, gigantul energetic nuclear de stat al Rusiei.

Cu aproximativ un deceniu în urmă, Vietnamul a suspendat un plan de dezvoltare a unei centrale nucleare și nu este clar dacă intenționează să reconsidere această poziție. Coreea de Sud și Canada se numără printre țările care au propus opțiuni de energie nucleară pentru Vietnam, potrivit unor persoane familiarizate cu situația.

Putin a lăudat, de asemenea, progresele în domeniul finanțelor și comerțului.

Soluționarea plăților între cele două țări a fost complicată de sancțiunile occidentale asupra băncilor rusești, iar problema a fost de mult timp o prioritate în întâlnirile bilaterale, au spus oficialii.

Vietnamul este în mod istoric un mare importator de arme rusești.

Putin a spus că tranzacțiile în ruble și dong vietnamez au reprezentat 60% din plățile comerciale bilaterale în primul trimestru al acestui an, față de mai mult de 40% anul trecut.

"Banca de Întreprinderi Comune Vietnam-Rusia joacă un rol important în asigurarea unor tranzacții financiare fiabile," a scris Putin, referindu-se la un creditor cu sediul în Hanoi, înființat în 2006.

El a menționat, de asemenea, că comerțul bilateral este în creștere.

Cu toate acestea, comerțul Vietnamului cu Rusia rămâne limitat, iar Statele Unite și China sunt principalii parteneri comerciali ai Hanoiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel