Viitorul acordului cu cereale, în mâinile lui Erdogan? Președintele turc spune că va vorbi cu Putin, deși Kremlinul pare destul de hotărât

Viitorul acordului cu cereale, în mâinile lui Erdogan? Președintele turc spune că va vorbi cu Putin / Foto: Kremlin.ru
Viitorul acordului cu cereale, în mâinile lui Erdogan? Președintele turc spune că va vorbi cu Putin / Foto: Kremlin.ru

Erdogan a anunțat planurile de a discuta cu Putin despre viitorul acordului cu cereale.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a anunțat intenția de a purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin pe tema inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, transmite agenția Anadolu, scrie Interfax.

"Cred că președintele rus Putin vrea ca acordul cu cereale la Marea Neagră să continue să funcționeze", a spus Erdogan.

În plus, președintele turc a spus că și miniștrii de Externe din Turcia și Rusia, Hakan Fidan și Serghei Lavrov, vor discuta telefonic despre inițiativa Mării Negre. El nu a precizat însă când vor avea loc discuţiile.

Potrivit lui Erdogan, acordul cu cereale "a rămas în istorie ca un exemplu de diplomație de succes". El și-a exprimat speranța că va continua să funcționeze fără întrerupere și a vorbit despre "eforturile active" ale Ankarei în această problemă.

VEZI ȘI: A fost activată apărarea anti-aeriană la Odesa, după expirarea acordului pe cereale cu Rusia

Rusia a decis încetarea acordului pentru exporturile de cereale din 18 iulie



Luni, 17 iulie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că partea rusă a trimis către Ankara, Kiev și ONU obiecțiile sale față de prelungirea "acordului de cereale".

"Rusia a notificat astăzi oficial părțile turcă și ucraineană, precum și Secretariatul ONU, cu privire la obiecția sa față de prelungirea acordului", a spus ea reporterilor.

"Acordul cu cereale" a fost încheiat la Istanbul pe 22 iulie 2022. Cu participarea ONU, Rusiei, Turciei și Ucrainei, au fost semnate două documente - privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene (Cernomorsk, Odesa și Yuzhny) și privind eliminarea barierelor în calea exportului de cereale. Inițiativa a fost prelungită în noiembrie 2022 cu 120 de zile, până în martie, apoi încă de două ori - timp de două luni. Termenul limită era de 17 iulie.

Astfel, ieri, Ministerul rus de Externe, a anunțat că Inițiativa Mării Negre va înceta să mai funcționeze din 18 iulie. Deocamdată nu este clar dacă o discuție dintre Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin ar mai putea schimba ceva în acest sens, mai ales că președintele turc declarase cu câteva zile înainte că Putin ar fi de acord cu prelungirea acordului, dar acest lucru nu s-a dovedit a fi adevărat, dacă e să luăm în considerare anunțul Rusiei de ieri. De altfel, Kremlinul reacționase atunci după declarațiile lui Erdogan, punctând faptul că Vladimir Putin nu a spus că va mai prelungi acest acord.

VEZI ȘI: Consecințele sfârșitului acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră - nevoiașii din Africa, victime sigure

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel