Viitorul fructelor: strugurii preconservați cu ozon

Fotografie de la Ilias Nickolarakis/ Pexels
Fotografie de la Ilias Nickolarakis/ Pexels

Cele mai recente cercetări ale CREA se concentrează pe legume pentru a îmbunătăți durata de valabilitate a produselor, atât pe rafturi, cât și în frigider.

Pentru a facilita consumul de fructe și legume, esențiale pentru sănătatea noastră, cercetarea se concentrează pe îmbunătățirea durabilității, calității și siguranței acestora, precum și a durabilității, potrivit Agrifood. 

Studiu: Conservarea strugurilor cu ozon

Printre ultimele inovații, una se referă la un tratament pre-conservare cu ozon experimentat pe struguri. Cercetătorii au dezvoltat un prototip de producție de ozon din plasmă atmosferică în ambalaje sigilate pentru a crește sănătatea și durabilitatea produselor.

Aceasta nu este singura avangardă asupra căreia se concentrează POFACS, un proiect coordonat de Consiliul pentru Cercetare în Agricultură (CREA), care tocmai și-a prezentat rezultatele după primul an de activitate.

Scopul mai larg este de a crea fructe și legume gata de consumat care pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă lungă de timp. Testele acoperă diferite faze, de la eficiența resurselor până la calitatea post-recoltare, inclusiv limitarea impactului asupra mediului și extinderea termenului de valabilitate.

Studiu: Salata verde îmbunătățită calitativ

O parte din inovații se referă la crearea de noi soiuri, care sunt mai eficiente și mai productive și, în același timp, capabile să mențină prospețimea după ambalare, cum este cazul unui soi de salată verde, îmbunătățit de cercetători pentru a fi mai rezistent și pentru a conține o cantitate mai mare de polifenoli și vitamina C. În plus, cercetătorii au lucrat pentru a prelungi perioada de valabilitate și pentru a îmbunătăți rezistența la principalii agenți patogeni ai solului.

Studiu: Anghinarea tratată cu uleiuri esențiale

Un alt protagonist al cercetării a fost anghinarea, pentru care cercetarea s-a desfășurat pe cale biologică pentru creșterea calității acesteia. Inovațiile se referă și la faza post-recoltare, care vizează schimbarea condițiilor de depozitare și ambalare.

Acest rezultat a fost atins prin adoptarea de ambalaje și tratamente alternative mai eco-sustenabile care conțin uleiuri esențiale. 

Studiu: Prototip pentru extragerea sucului de rodie

La rodie, de exemplu, ”s-a creat un sistem de evaluare a calității fructelor refrigerate”, subliniază Consiliul. În aceste primele luni de lucru, activitățile s-au concentrat pe prototipul unui dispozitiv electromecanic pentru extragerea sucului de rodie și îndepărtarea arililor (partea externă a semințelor) prezente în așa fel încât să se obțină un consum usor.

Un pas considerat fundamental, deoarece caracteristicile particulare ale acestui fruct fac prelucrarea foarte complexă, neexistând încă sisteme automate neindustriale pentru extragerea prețiosului său suc, bogat în antioxidanți.

Pentru a împinge către acest tip de cercetare, există tendința consumatorilor de a cumpăra fructe și legume durabile și ușor de preparat. 

56% dintre persoanele intervievate de CREA au declarat ca preferă salata la pungă din cauza ”convenienței” acesteia, în timp ce 73% sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru acest tip de produs.

În ceea ce privește întreprinderile, există o conștientizare larg răspândită cu privire la importanța rolului ambalajului, menit să îmbunătățească sustenabilitatea mediului și să facă produsele mai competitive.

Înainte de interviu, însă, doar câteva companii erau conștiente de potențialul ambalajelor reciclabile, pe de altă parte, o mare parte a declarat că sunt dispuse să le adopte în lanțul de producție după ce organismele de cercetare și universitățile și-au promovat cunoștințele.

Citește și...

Un experiment uriaș a folosit urină umană pentru a fertiliza culturile. Ce s-a întâmplat

În zilele noastre, urinarea pe plantele alimentare poate fi considerat un gest grosolan și ciudat, în ciuda faptului că practica sa dovedit benefică de mii de ani. Totuși, lumea modernă a făcut ca grădinarii și fermierii deopotrivă să recurgă la îngrășăminte scumpe pentru a oferi culturilor nutrienții atât de necesari care se găsesc gratuit în urină.

Cu toate acestea, unii dintre fermierii care au cea mai mare nevoie de acești nutrienți suplimentari adesea nu au acces la îngrășăminte. Mulți fermieri, precum cei din regiunile îndepărtate ale Republicii Niger, se confruntă cu epuizarea nutrienților din sol pe lângă condițiile meteorologice mai dure și se luptă să producă culturi.

Așadar, o echipă condusă de cercetătorul Institutului Național de Cercetare Agricolă din Niger, Hannatou Moussa, s-a uitat la reînvierea acestei practici străvechi, care este folosită în anumite părți ale Asiei...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel