Viitorul secretar general al NATO, Mark Rutte, criticat de lideri ai UE pentru opoziția față de finanțarea comună a unor proiecte de apărare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol ce declarații au făcut premierul Poloniei, Donald Tusk, și viitorul secretar general al NATO, Mark Rutte.

Alegeri prezidentiale 2024

Premierul olandez Mark Rutte, care va fi următorul secretar general al NATO, a fost criticat de unii lideri ai Uniunii Europene în cadrul unui summit pentru opoziția sa față de finanțarea comună de către UE a unor proiecte de apărare, a declarat vineri premierul Poloniei, Donald Tusk.

Apărarea a ocupat un loc important pe ordinea de zi a summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, care a început joi, în contextul războiului din Ucraina și al prezenței președintelui Volodimir Zelenski.

Liderii au discutat propuneri pentru finanțarea comună a proiectelor de apărare în cadrul blocului, însă acestea s-au confruntat cu opoziția lui Rutte și a cancelarului german Olaf Scholz.

Rutte a fost confirmat miercuri drept următorul șef al NATO și va prelua funcția pe data de 1 octombrie de la norvegianul Jens Stoltenberg, care demisionează după un deceniu în această funcție. Rutte a fost un apărător ferm al Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia.

"Toată lumea, aproape toată lumea, i-a reamintit cu voce tare lui Mark Rutte că va prelua în curând rolul de secretar general al NATO și că ar trebui să facă totul pentru a se asigura că Europa nu economisește bani și resurse (n.r. pentru apărare)”, a declarat Donald Tusk reporterilor, conform Reuters.

„Este o personalitate puternică, un politician cu experiență, dar am văzut o roșeață pe fața sa după ce toată lumea i-a atras atenția: 'Stai puțin, omule, ar trebui să mobilizezi pe toată lumea să cheltuiască mai mult, nu mai puțin, pentru apărare' ”, a mai spus premierul polonez.

Discuțiile au fost ”dure”, susține Rutte

Rutte a declarat reporterilor după summit că discuțiile privind finanțarea apărării au fost ”dure”.

„În mod clar, unele țări s-au opus acestei idei, care nu a fost oficial pe masă, dar care a fost mult adusă în discuţie la reuniune, cu privire la euroobligațiuni fiind utilizate pentru cheltuielile de apărare. Germanii, noi, eu am fost foarte împotrivă, dar am ajuns la concluzii comune”, a spus premierul olandez.

Țările de Jos au pledat mult timp pentru disciplina fiscală în blocul celor 27 de națiuni și se opun emiterii de datorii comune.

Scholz a declarat după summit că Uniunea Europeană nu ar trebui să fie implicată în finanțarea achizițiilor de armament sau a bugetelor naționale de apărare, ci ar trebui să își concentreze eforturile asupra promovării unei mai bune coordonări a industriei de apărare.

Tusk a declarat că a fost ”foarte furios” de argumentele pe care le-a auzit împotriva finanțării comune a proiectelor de apărare.

Polonia cheltuiește aproximativ 4% din produsul intern brut pentru apărare în acest an, cel mai ridicat procent din NATO.

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut miercuri Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul frontierei blocului comunitar cu Rusia și Belarus pentru a proteja UE de amenințările militare și de alte activități dăunătoare din partea Moscovei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel