EXCLUSIV  Viitorul, trambulina și ”pansamentul” rănilor UE. Evenimentul anului la Bruxelles, culise - FOTO

Un eveniment major a avut loc la Bruxelles. Organizat la inițiativa președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, el nu ar fi existat fără omul care a propus ca anul 2018 să fie Anul Patrimoniului Cultural: Mircea Diaconu. 

(w670)

Mircea Diaconu a inițiat la Bruxelles această propunere ca anul 2018 să fie Anul Patrimoniului Cultural. Acum, este ca un ”pansament” al UE în fața marilor provocări. 

(w670)

Însuși președintele PE a organizat evenimentul ”Patrimoniul cultural în Europa: legătura dintre trecut și viitor”. Antonio Tajani a declarat, în PE, că ”doar cel slab se teme de alte culturi”. El a descris patrimoniul cultural ca o ”trambulină pentru o renaștere politică și economică”. Dacă am fi putut doar presupune până acum că acesta este viitorul, Tajani ne spuns clar:”Patrimoniul cultural reprezintă viitorul nostru”.

(w670)

A transmis, așa cum a făcut-o ulterior și Juncker, că UE a zilelor noastre traversează o ”situație complicată” și a dat de înțeles că acest patrimoniu cultural nu e doar viitorul, trambulina, ci și pansamentul și răspunsul prelungit la tot ce ne amenință din interior și exterior. Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a subliniat că temelia UE, stabilitatea între state, s-a fisurat prea adesea în ultimii ani. Acest fisurări continuă, creează răni pentru că nu reușim să ne înțelegem reciproc. Unii fără alții am avea de pierdut”. 

(w670)

Patrimoniul Cultural în UE, proiect care și-a găsit bazele la inițiativa lui Mircea Diaconu, vine ca un pansament real pentru Europa, într-un context geopolitic complicat. Poate fi chiar răspunsul ce nu a fost găsit până acum nu doar la valul de migrație, ci și la mișcările naționaliste din statele UE, ce au cunoscut o puternică ascensiune în ultimii ani.  

(w670)

Mircea Diaconu este raportor și observator al Parlamentului European pentru Anul European al Patrimoniului Cultural, fiind și vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură. Acesta consideră inițiativa privind desfășurarea conferinței de la Bruxelles ca fiind o mică victorie, deoarece "aduce cultura mai aproape de inima societății și a politicii europene și oferă o platformă necesară pentru colaborare și schimburi de bune-practici pentru toți actorii culturali, din toate statele membre ale Uniunii Europene."

(w670)

"Exact aceasta a fost și intenția din spatele propunerii mele inițiale privind dedicarea unui An European patrimoniului cultural", a mărturisit Mircea Diaconu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel