Toate echipele de intervenție ale ABA Argeș-Vedea sunt pe teren și acționează în zonele afectate de viituri.
Cantitatea mare de precipitații, în unele locuri de peste 100 de litri pe metru pătrat, a cauzat viituri puternice în nordul județului Argeș.
„În bazinul hidrografic Argeș-Vedea au căzut precipitații însemnate cantitativ, care au totalizat în unele zone peste 50 de litri pe metrul pătrat. În partea de nord a județului Argeș (amonte acumulare Râușor pe Râul Târgului și aval acumulare Pecineagu pe râul Dâmbovița), precipitațiile ce au depășit 100 l/mp. Tot pe râul Dâmbovița, la stația hidrometrică Malu cu Flori au fost înregistrae precipitații de 87 l/mp. Din cauza acestor cantități de apă, căzute în timp scurt s-au format viituri care au afectat mai multe zone.
Debitul râului Râul Târgului (amonte baraj Râușor) la SH Voina este de 25,9 mc/s cu tendință de creștere. Lacul de acumulare Râușor este exploatat conform Regulamentuluid e exploatare, nefiind probleme, dar este afectată apărarea de mal drept a râului Târgului (din administrarea ABA Argeș Vedea), aval de SH Voina. Primăria comunei Lerești a comunicat că va interveni cu un buldoexcavator în zona afectată, pentru protejarea drumului județean. A fost solicitat sprijinul IJSU Argeș pentru avertizarea și evacuarea turiștilor aflați cu corturile în zona Voina.
Din cauza viiturii de pe râul Dâmbovița drumul spre barajul Pecineagu (din administrarea ABA Argeș Vedea) a fost rupt pe versantul drept. O parte a personalului de tură al barajului a rămas izolat la circa 4 km aval. S-a solicitat sprijin la SVSU Rucăr și IJSU Argeș pentru transportarea personalului la barajul Pecineagu. În zonă a ajuns un buldozer al ABA Argeș Vedea care, va încerca să reabiliteze porțiunile de drum afectate.
Toate echipele de intervenție ale ABA Argeș-Vedea sunt pe teren și acționează în zonele afectate.“, a transmis ABA Argeș-Vedea.
Inundațiile au lăsat dezastru în urma lor în munții Apuseni. Sute de oameni au fost evacuați.
"Prim-ministrul Florin Cîțu, împreună cu ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă, alături de prefectul Nicolae Albu, președintele Consiliului Județean Ion Dumitrel, vicepreședintele Marius Hațegan și conducătorii structurilor MAI și MAPN au efectuat ieri o vizită în județul Alba, în comuna Ocoliș. Totodată, au avut loc discuții cu primarii localităților afectate de efectele fenomenelor meteo înregistrate în județul Alba, în ultimele zile.
Pagubele produse fenomenele hidrometeorologice au fost următoarele: 13 localități afectate, 120 de case afectate de viituri, 14 beciuri, 34 curți, 2 străzi, 2 operatori economici, iar 18 autovehicule au fost luate de ape. Din locuințele afectate de inundații au fost evacuate 290 de persoane din 4 localități (Ocoliș, Roșia Montană, Gura Sohodol și Câmpeni).
Pe baza rapoartelor operative transmise de către UAT-urile afectate, comisiile mixte de evaluare a pagubelor se află în teren, în toate localitățile afectate, pentru a întocmii rapoartele de evaluare iar pe baza acestora se vor acorda despăgubiri de către Guvernul României”, au transmis reprezentanții Prefecturii Alba, potrivit ziarulunirea.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci