Viking de meserie. Noua teorie a arheologilor și istoricilor

Pixabay / Viking de meserie
Pixabay / Viking de meserie

Un mormânt în care se odihneau 40 de vikingi a ajutat la concretizarea unei teorii a arheologilor și istoricilor pentru scheletele celor care nu împărțeau ADN scandinav cu ceilalți. 

În 2008, un șantier de construcții de pe o plajă izolată din Estonia, în apropierea orașului Salme, a scos la lumină scheletele a mai mult de 40 de bărbați, care de la prima vedere, aveau o constituție fizică solidă. Aceștia au fost înmormântați în jurul anului 750 d.Hr. în două nave cu arme și artefacte specifice mormintelor de vikingi. 

În urma analizelor ADN s-a descoperit faptul că patru dintre cei înmormântați în cele două nave erau frați. Noile date vin în ajutorul unei baze de informații, înființată de oamenii de știință care adună date ADN de la vikingii găsiți în toată Europa. Rezultatele studiilor arată că vikingii găsiți pe bătrânul continent, începând din țările scandinave și până în Peninsula Iberică avea rădăcini genetice diferite. Au existat cazuri când oameni ai altor culturi au adoptat modul de viață al vikingilor, chiar dacă nu erau de origine scandinavă. 

Vikingi din alte zone ale Europei

„Povestea în mare se potrivește cu ceea ce au descoperit până acum istoricii și arheologii. Dar detaliile mici ale diferitelor situri descoperite sunt convingătoare”, a declarat Erika Hagelberg, specialist în ADN antic la Universitatea din Oslo. 

„Patru frați înmormântați împreună este ceva unic și oferă o nouă dimensiune poveștii”, a completat Cat Jarman, un arheolog al Muzeului istoriei și culturii din Oslo, conform sciencemag.com

Se crede că cei 40 de bărbați găsiți în Estonia veneau din același sat sau aceeași localitate, fiind un grup foarte unit. Diferitele palete genetice găsite în rândul vikingilor îi determină pe oamenii de știință să creadă că titulatura de viking era una ocupațională pentru unii, mai mult decât ereditară. 

Vikingul de rang înalt era o femeie

În Suedia, în secolul XIX, a fost descoperit mormântul unui războinic viking de rang înalt. Timp de 100 de ani, s-a crezut că rămășițele aparțin unui bărbat. Dr. Charlotte Hedenstierna-Jonson a efectuat un test ADN pe oase și a arătat că rămășițele aparțin, de fapt, unei femei.

„Este un mormânt fascinant, cu multe obiecte care par să arate că ar fi aparținut unui bărbat. Sunt acolo arme și alte obiecte legate de viața unui războinic. Erau și doi cai, un armăsar și o iapă, ceea ce în sine este interesant, pentru că de obicei aveau doar armăsari. Era și un set de piese de joc de strategie. Astfel de obiecte aparțineau comandanților de trupe sau oamenilor de rang înalt”, a declarat cercetătoarea.

Hedenstierna-Jonson a vorbit și despre reacțiile de după descoperire: „Oamenii au fost furioși. Suntem înțepeniți într-o mentalitate pe care trebuie să o schimbăm. Și sunt mândră că, după studiile pe care le-am făcut, tot mai mulți arheologi studiază vikingii cu mai multă atenție și cred că exact de asta e nevoie.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel