Premierul ungar Viktor Orbán i-a trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen prin care califică al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca un „eșec istoric”.
Premierul ungar Viktor Orbán a trimis, joi după-amiază, o scrisoare președintelui Comisiei Europene, în care a calificat posibila adoptare a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei drept un eșec istoric, detaliile scrisorii fiind publicate în Financial Times.
Potrivit premierului ungar, pachetul planificat ar avea ca rezultat creșterea în continuare a poverii celor mai vulnerabili, fără ca UE să depună eforturi substanțiale pentru a atenua efectele.
„Nici Ungaria și nici Uniunea Europeană în ansamblu nu sunt pregătite să accepte și să pună în aplicare măsurile propuse de Comisie. Sancțiunile pot fi acceptate dacă sunt îndeplinite toate condițiile prealabile necesare în toate statele membre”, se arată în scrisoarea în limba engleză trimisă ieri de premierul maghiar Ursulei von der Leyen, ca răspuns la anunțul făcut miercuri de liderul UE.
Președintele Comisiei Europene a declarat atunci că Uniunea Europeană va impune o interdicție totală a importurilor și va elimina importurile de petrol din Rusia în maximum șase luni.
„Adoptarea sancțiunilor propuse va necesita o dezvoltare majoră a infrastructurii alternative de aprovizionare și o reorganizare completă a capacității noastre de rafinărie.
Aceste eforturi necesită timp și necesită investiții redundante, tocmai de aceea nu pot fi finanțate pe bază de piață. Reducerea combustibililor fosili din Rusia nu va fi posibilă fără investiții puternice și rapide în infrastructura noastră energetică și o tranziție verde accelerată. Cu toate acestea, din cauza sancțiunilor, resursele naționale necesare ar trebui realocate investițiilor redundante în fosile, în timp ce Uniunea Europeană va avea finanțare adecvată pentru noi doar pe hârtie.”, se arată în text.
Scrisoarea subliniază, de asemenea, că prețurile la energie se află în prezent la un nivel maxim din ultimii 40 de ani, cu sancțiuni care conduc la o creștere suplimentară a prețurilor la energie și o creștere suplimentară a poverii celor mai vulnerabili, fără ca UE să depună eforturi substanțiale pentru a atenua efectele.
Premierul ungar a scris că e de părere că cea mai importantă valoare a răspunsului Uniunii Europene la agresiunea Rusiei în Ucraina a fost unitatea uniunii. După cum a subliniat el, al șaselea pachet de sancțiuni, care conține sancțiuni energetice împovărătoare împotriva Rusiei, subminează această unitate.
Orbán a adăugat că CE nu trebuie să creeze o situație în care sancțiunile să facă mai mult prejudiciu Ungariei decât Rusiei.
Ungaria nu este singura națiune care respinge sancțiunile energetice împotriva Rusiei. Slovacia, Austria și Republica Cehă, care depind foarte mult de energia rusă, fie s-au pronunțat împotriva sancțiunilor, fie le-au respins în totalitate, scrie RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News