Viktor Orbán susține că bugetul Ungariei ține sub control inflația de război și criza economică

Foto: Facebook Viktor Orban
Foto: Facebook Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orbán susține că țara sa are un buget care poate ține sub control inflația de război și criza economică.

Guvernul a adoptat pentru anul 2023 un buget care poate ţine sub control inflaţia de război şi criza economică - a declarat vineri prim-ministrul ungar Viktor Orbán, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!" a postului de radio public Kossuth, în cadrul căreia, vorbind despre blocarea preţului la carburanţi, a precizat că situaţia excepţională necesită măsuri excepţionale.

Premierul a evidenţiat: există mari şanse ca războiul să se prelungească, astfel anul 2023 va fi şi el unul “incert şi plin de nelinişte”, lumea “va suferi de pe urma războiului şi a consecinţele sale economice”. Maghiarii vor rămâne în afara războiului, dar “nu vom putea scăpa complet de consecinţele acestuia”, cum ar fi inflaţia şi criza economică – a explicat premierul.

El a declarat: “vom apăra cele asumate în momentul formării guvernului”, pensiile şi ocuparea integrală a forţei de muncă, precum şi un buget care să protejeze atât sistemul de sprijinire a familiilor, cât şi reducerea cheltuielilor cu utilităţile.

Prim-ministrul a declarat că va trebui să emită “astăzi sau mâine” un decret care va stabili detaliile privind reducerea acestor cheltuieli. Decretul se va referi la menţinerea a aproximativ 100 000 de mici întreprinzători în categoria beneficiară de furnizarea energiei la preţ redus, adică în sfera bugetului cheltuielilor garantate – a spus el.

Ungaria dispune de armată operațională

El a reamintit că au fost create două fonduri în cadrul bugetului: un fond pentru apărarea Ungariei şi pentru o armată operaţională în caz de nevoie, precum şi un fond de protecţie a cheltuielilor cu utilităţile, în vederea protecţiei nivelului de trai al familiilor.

El a mai spus că, în opinia miniştrilor care se ocupă de probleme economice, măsurile de îngheţare a preţurilor ar reduce inflaţia cu 5-6%, adică dacă nu ar exista plafonarea preţului la benzină, blocarea preţurilor la alimente şi reducerea cheltuielilor cu utilităţile, inflaţia în Ungaria ar fi de 15-16% în loc de 10%. El a indicat că ar dori să prelungească perioada de îngheţare a acestor preţuri, valabile până pe 1 iulie, însă chestiunea trebuie tratată cu atenţie, de aceea miniştrii responsabili cu afacerile economice vor înainta guvernului o propunere în acest sens.

Premierul a spus că totul depinde de război, pentru că în vreme de război există inflaţie de război. “Războiul distruge, inflaţia distruge. Dacă va fi pace, vom putea elimina mai repede aceste măsuri, pe timp de război nu le vom putea elimina, sau doar într-un ritm foarte încet” – a spus el.

Totodată a avertizat: atâta timp cât Uniunea Europeană continuă să finanţeze şi să prelungească războiul, inflaţia va continua să crească.

“Cea mai bună soluţie pentru înfrângerea inflaţiei de război este pacea” – a subliniat Viktor Orbán, adăugând că, în momentul de faţă, guvernul ungar este singurul în toată Europa, care nu vorbeşte despre sancţiuni şi război, ce despre necesitatea păcii.

În opinia sa, UE ar trebui să înceapă să îşi schimbe strategia în această chestiune, deoarece dacă va continua aşa şi va introduce un embargo asupra gazelor după cel impus petrolului, întreaga economie europeană va fi distrusă.

Premierul Ungariei susține că vorbim de o situație excepțională în regiune

Situaţia excepţională necesită măsuri excepţionale, UE ar trebui să înţeleagă acest lucru – a spus premierul, referindu-se la scrisoarea prin care comisarului Comisiei Europene a cerut Ungariei să suspende preţurile discriminatorii la carburanţi pentru maşinile înmatriculate în alte ţări.

Viktor Orbán a declarat: Uniunii Europene i se cere să recunoască existenţa situaţiei excepţionale, să înţeleagă că ţările mai apropiate de zona de război pot fi nevoite să ia măsuri excepţionale, “de exemplu, să facă distincţie între numerele de înmatriculare şi între vehicule, după apartenenţa naţională”.

Comentând informaţiile din presă potrivit cărora Comisia ar urma să impună taxe de import pentru petrolul rusesc transportat prin conducte, premierul a declarat: nu crede că se doreşte o reinterpretare ulterioară a acordul privind embargoul petrolier prin astfel de reguli.

El a subliniat: Ungaria “şi-a menţinut ferm poziţia” în dezbaterea privind embargoul petrolier şi a obţinut până la urmă ceea ce a vrut. În schimb, stânga ar fi acceptat embargoul asupra petrolului, deci dacă rezultatele alegerilor ar fi fost diferite, preţul benzinei ar fi acum de 700-900 de forinţi (între 1,77 şi 2,28 euro) şi nu ar mai veni petrol din Rusia.

În ceea ce priveşte impozitul pe profitul suplimentar, el a spus: există o situaţie de război, iar familiile maghiare nu pot plăti preţul acesteia, marile companii vor trebui să suporte mai mult din povara comună decât de obicei, însă peste doi sau trei ani, în funcţie de durata războiului, se va vedea că economia maghiară, ca economie restructurată, va fi printre cele mai competitive din Europa, iar oportunităţile de afaceri se vor deschide din nou pentru aceste companii.

Premierul a calificat drept o idee nebună propunerea privind taxarea emisiilor de carbon a comisarului european responsabil pentru Acordul Verde, Frans Timmermans, subliniind: costurile tranziţiei verzi a economiei europene nu trebuie să fie plătită de oameni, ci de marii poluatori, scrie Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel