Viktor Orbán, premierul Ungariei, vine la București, unde va avea o întâlnire informală cu omologul său român, Marcel Ciolacu.
Premierul ungar Viktor Orbán vine în România pentru a participa la Tabăra de vară de la Băile Tușnad. Cu această ocazie, el se va întâlni, la fel ca anul trecut, la București, cu premierul Marcel Ciolacu.
Tabăra are loc în perioada 23 - 28 iulie 2024. Ea reunește mai mulţi politicieni maghiari şi români. În afară de Viktor Orbán vor mai ţine discursuri vice-premierul ungar Zsolt Semjén, Hunor Kelemen, precum şi alţi membri ai guvernului.
Anul trecut, când Viktor Orbán a vizitat România cu același scop, de a participa la Tabăra de vară de la Tușnad, premierul ungar a intrat într-o dispută cu Ministerul Afacerilor Externe. După eveniment, liderul ungar a acuzat MAE că i-a transmis ce are voie și ce nu are voie să vorbească în țara noastră.
Potrivit lui Orbán, Ministerul Afacerilor Externe i-a interzis să vorbească despre „chestiuni delicate”, „sensibilităţi”, „simboluri naţionale care pot jigni sentimentele românilor”.
Foto: Agerpres
La Băile Tușnad, el a ținut să precizeze anul trecut că Ungaria își propune, când va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene (n.r. iulie 2024) să sprijine România în procesul de aderare la Spațiul Schengen.
Premierul ungar a mai fost în România în perioada 8-10 mai 2019, la invitația Alianței Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).
Anul acesta are loc cea de-a 33-a ediție a Taberei de vară de la Băile Tușnad. Evenimentul este organizat în comun de Consiliul Tineretului Maghiar din Transilvania și Fundația Pro Minoritate pentru Minorități din Ungaria. Principala temă abordată se va concentra pe anul electoral 2024, pe rezultatele alegerilor din data de 9 iunie și pe perspectivele prezidențialelor și parlamentarelor de la finalul acestui an.
La evenimentul de la Băile Tușnad sunt așteptate mii de persoane.
Viktor Orbán s-a născut pe 31 mai 1963, este premierul Ungariei și liderul partidului FIDESZ (Federația Tineretului Democrată - Uniunea Maghiară).El are abordări controversate în domeniul politicii interne și externe, inclusiv pentru implementarea unor reforme legislative care au fost criticate ca fiind incompatibile cu valorile democratice. Sub conducerea sa, Ungaria a trecut printr-o serie de schimbări care au influențat profund structura politică și socială a țării.
Orbán a fost un critic vocal al Uniunii Europene, poziționându-se adesea împotriva politicilor de migrație ale acesteia și promovând o agendă naționalistă și suveranistă. În plus, el a fost acuzat de centralizarea puterii și restricționarea libertății presei, precum și de erodarea independenței instituțiilor judiciare.
În ciuda controverselor, Orbán a câștigat în mod constant sprijinul unei părți semnificative a electoratului maghiar, ceea ce îi consolidează poziția de lider influent în politica europeană și globală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News