Prim-ministrul ungar a anunţat scutirea de impozitul pe venit a celor sub 25 de ani, cel târziu începând din 2022.
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a anunţat scutirea de impozitul pe venit a celor sub 25 de ani, cel târziu începând din 2022. "Nu avansăm mai încet pentru că sistemului de sănătate nu ar fi capabil de o vaccinare mai rapidă şi mai masivă, ci pentru că nu avem o cantitate suficientă de vaccin", a afirmat premierul, menţionând că până acum au fost vaccinate 105.728 de persoane.
Acesta a pus în evidenţă faptul că Marea Britanie, care a părăsit UE, a vaccinat până aproximativ 4% din populaţie, pe când în UE această proporţie se află sub 1%, deoarece Uniunea nu dispune de vaccin suficient.
Acum însă, în vreme de necaz, nu trebuie să arătăm cu degetul spre Bruxelles, ci mai bine să ne aprovizionăm cu vaccin, a spus Viktor Orbán, afirmând că Ungaria poate obţine o cantitate masivă de vaccin din China, trebuie doar ca şi autoritatea sanitară ungară să autorizeze acest lucru. Speră că autoritatea va da un răspuns clar în câteva zile.
A adăugat că la şedinţa corpului operaţional s-a precizat că nu există riscul ca acest vaccin să producă eventual mai multă pagubă decât răul ce trebuie înlăturat Vaccinul chinezesc ar putea fi pus la dispoziţia populaţiei în câteva zile, a afirmat Viktor Orbán.
Premierul a menţionat şi încrederea faţă de vaccin, care creşte încontinuu în Ungaria, după lucrătorii din sănătate şi cei internaţi în cămine sociale urmează vaccinarea persoanelor de peste 60 de ani şi a celor suferinzi de boli cronice, ceea ce înseamnă peste 1,7 milioane de oameni. “Avem deja la dispoziţie această cantitate de vaccin chinezesc, ne lipseşte doar autorizaţia”, a precizat prim-ministrul.
Potrivit corpului operaţional, într-un sfârşit de săptămână ar putea fi vaccinaţi “în ritm liniştit” aproximativ 1,5 milioane de oameni, altfel spus, după ştiinţa noastră actuală, cei care se vor înregistra ori s-au înregistrat deja, pot fi vaccinaţi în decursul unui sfârşit de săptămână, de vineri până duminică, eventual incluzând şi ziua de joi, a explicat Orbán.
Cu privire la apelul făcut de Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate şi siguranţă alimentară, statelor membre pentru ca acestea să nu negocieze separat cu producătorii de vaccin, Viktor Orbán a spus: zilnic mor peste o sută de maghiari, “să nu-mi spună un comisar grec ce trebuie să fac”. Vorbind despre restricţii, el a făcut precizarea că “vrem să ne recâştigăm vechea viaţă”, dacă însă vom avansa în ritmul în care Bruxelles achiziţionează vaccinul, vaccinarea numărului suficient de oameni – necesar ridicării restricţiilor – va putea fi realizată pe la sfârşitul verii sau în toamnă.
În cazul în care autoritatea sanitară îşi va face treaba, iar oamenii vor accepta şi vor alege vaccinul chinezesc, vom putea vaccina mult mai repede şi vom putea recâştiga “vechea viaţă” poate chiar cu mult înaintea verii, a spus premierul.
Referindu-se la creşterea producţiei industriale, premierul a spus că oamenii vor să lucreze, vor să trăiască din muncă, în timp ce întreprinzătorii maghiari sunt deja competitivi în comparaţie cu cei din Occident, iar guvernul gestionează criza economică prin reducerea impozitelor, concentrându-se pe păstrarea locurilor de muncă şi pe investiţii. El a menţionat că în decembrie 2020 efectivul forţei de muncă a fost mai mare decât cu un an în urmă.
Anul trecut impozitele aparţinând de bugetul central au fost reduse cu 432 de miliarde de forinţi (1,2 miliarde de euro), a fost redusă şi taxa profesională datorată de companii către bugetele locale, astfel peste 180 de miliarde de forinţi (501 milioane de euro) au rămas la întreprinzători, a explicat premierul, făcând observaţia că banii câştigaţi din reducerea taxei profesionale nu au fost transferaţi în bugetul central, ei au rămas la dispoziţia firmelor.
Prim-ministrul a evocat şi moratoriul aplicat pe rambursarea creditelor, care a permis ca peste 3 000 miliarde forinţi (8,3 miliarde euro) să rămână la familii şi la firme. În plus, s-a început restabilirea pensiei a 13-a, astfel în februarie plicul cu pensie va conţine o sumă mărită cu echivalentul pensiei pe o săptămână, a reamintit, subliniind că guvernul a demarat şi un program de renovare a caselor şi de construire de case noi, ale cărui dimensiuni sunt fără precedent în istoria Ungariei.
Viktor Orbán a mai declarat că, cel târziu cu începere din 1 ianuarie 2022, cei cu vârsta sub 25 de ani vor primi o scutire totală de impozitul pe venit. Acest lucru va costa aproximativ 130-150 de miliarde de forinţi (362-417 milioane de euro), el însă consideră important ca după pensionari şi tinerii să primească o şansă serioasă. El a adăugat că scutirea totală de impozitul pe venit a tinerilor merită să fie acordată până la nivelul salariului mediu. “Dacă reuşim acest lucru, atunci sistemul nostru de gestionare a crizei va fi complet”, a afirmat premierul.
În spatele măsurilor luate de guvern se află o cunoaştere a populaţiei, “ştim ce le place şi ce nu le place maghiarilor”, a formulat, arătând că problema cheie în cazul gestionării crizei este cunoaşterea ţării. Ipoteza lui privind reuşita anului 2021 se bazează pe faptul că dacă oamenii au posibilitatea de a lucra, ei lucrează, iar pentru aceasta este nevoie de reducerea impozitelor, a spus prim-ministrul, adăugând că, în schimb, politica stângii de a creşte taxele înăbuşă energiile, informează Hirado.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu