Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri că a făcut uz de dreptul său de veto, în cadrul unui summit al Celor 27, la adoptarea unui nou sprijin bugetar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, transmite AFP.
"Veto la fondurile suplimentare pentru Ucraina, veto la revizuirea bugetului multianual european, vom reveni asupra problemei anul viitor, după pregătiri corespunzătoare", a scris el pe reţeaua socială X (fostă Twitter).
În schimb, el nu şi-a folosit dreptul de veto joi la decizia liderilor UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.
Liderii UE au transmis că negocierile privind ajutorul pentru Ucraina vor fi reluate la începutul anului viitor. Ucraina depinde în mod critic de finanţarea UE şi a SUA, în timp ce continuă să lupte cu forţele ruseşti de ocupaţie.
Blocarea ajutorului a fost anunţată de Orban la scurt timp după ce liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova şi să acorde statutul de candidat Georgiei. Ungaria se opune de mult timp aderării Ucrainei, dar nu s-a opus prin veto acestei iniţiative.
Viktor Orban a părăsit sala de negocieri, în ceea ce oficialii au descris ca fiind o manieră convenită în prealabil şi constructivă, în timp ce ceilalţi 26 de lideri au continuat votul.
Câteva minute mai târziu, premierul maghiar a postat un videoclip pe rețelele sociale, în care a explicat de ce s-a retras.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Ucraina nu este pregătită să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. E o decizie fără sens, irațională și incorectă să înceapă negocieri cu Ucraina în aceste condiții. Pe de altă parte, alte 26 de țări au insistat ca această decizie să fie luată. Așa că Ungaria a decis ca, dacă cele 26 de țări vor asta, să meargă pe drumul lor. Din acest motiv, Ungaria nu a participat la această decizie.”
Premierul Olandei: ”Mai avem încă ceva timp”
Comentând opoziţia lui Orban faţă de acest ajutor, premierul olandez Mark Rutte a declarat "Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele săptămâni".
"Ne-am înţeles cu cele 26 de ţări", a adăugat el.
"Viktor Orban, Ungaria, nu au fost încă în măsură să facă acest lucru. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gândim la sfârşitul lunii ianuarie", a adăugat premierul.
De asemenea, Ucraina doreşte să obţină aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru apărare din partea SUA - dar şi această decizie este amânată din cauza unor dezacorduri majore între parlamentarii democraţi şi republicani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu