Premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut declarații cu privire la finanțarea pentru Ucraina din bugetul UE.
Ungaria consideră că finanțarea Uniunii Europene pentru Ucraina nu trebuie să fie acordată din bugetul UE și ar trebui stabilit un termen ”rezonabil” pentru orice finanțare pentru Ucraina, a declarat joi premierul Viktor Orban, conform Reuters.
”Sunt convins că a da Ucrainei 50 de miliarde de euro (54,70 miliarde de dolari) din bugetul UE pentru cinci ani... Este o decizie proastă”, a declarat Orban într-o conferință de presă.
Toate cele 27 de state UE, cu excepția Ungariei, au convenit săptămâna trecută să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina, în pofida invaziei acesteia de către Rusia, ocolind opoziția lui Orban, făcându-l să părăsească sala în timpul summitului în care a fost luată decizia. Orban a confirmat că Olaf Scholz a fost cel care a sugerat această soluție.
Liderii nu au putut depăși rezistența lui Orban la revizuirea bugetului UE pentru a canaliza 50 de miliarde de euro către Kiev și pentru a oferi mai mulți bani pentru alte sarcini, cum ar fi gestionarea migrației.
Liderii Uniunii Europene, care ar prefera un acord susținut de toți membrii, dar care au și un plan B, sunt așteptați să revină asupra acestei chestiuni la un summit de urgență pe 1 februarie.
”Ei vor să dea banii Ucrainei din interiorul bugetului UE, Ungaria vrea să îi dea din afara bugetului UE. Ei au posibilitatea, dacă nu suntem de acord cu acest lucru, să rezolve acest lucru în afara bugetului, dar nu au opțiunea de a rezolva acest lucru din bugetul UE fără aprobarea Ungariei. Ei au posibilitatea, 26 de membri să rezolve acest lucru cu un împrumut comun în afara bugetului. Dacă acest lucru se va întâmpla, vom lua în considerare ceea ce vom spune”, a spus Orban.
UE ar putea continua să ajute cu o soluție care ar implica un acord între 26 de membri și Ucraina, care ar refuza, de asemenea, accesul Budapestei la fondurile UE conexe, cum ar fi cele privind migrația.
Uniunea Europenă a suspendat o mare parte din fondurile destinate Ungariei din cauza preocupărilor legate de faptul că Budapesta a afectat controalele și echilibrele democratice din țară. Săptămâna trecută, UE a deblocat o parte din aceste fonduri, afirmând că Budapesta a pus în aplicare o reformă a sistemului judiciar, însă aproximativ 20 de miliarde de euro rămân în continuare înghețate.
Când a fost întrebat, Orban a spus că Ungaria nu ar dori să lege problema fondurilor UE suspendate pentru Budapesta, legată de problemele de stat de drept, de finanțarea acordată Ucrainei.
”Nu dorim să legăm asistența financiară acordată Ucrainei de orice probleme financiare ale Ungariei... acest lucru ar încălca, de asemenea, principiul UE al cooperării loiale”, a spus Orban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu