Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană de răzbunare politică făcând referire la înghețarea fondurile europene alocate ţării sale.
Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană că fondurile europene ce îi revin țării sale sunt blocate din motive strict politice, menţionând printre aceste motive opoziţia Budapestei faţă de primirea migranţilor şi faţă de sancţiunile europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei, relatează Agerpres.
În câteva subiecte fundamentale există divergenţe de opinie între Comisia Europeană şi Ungaria (...) şi de aceea (executivul comunitar) nu agreează guvernul ungar, astfel că birocraţii de la Bruxelles amână în cazul Ungariei aplicarea planului de relansare post-pandemie din motive politice evidente, a declarat Orban în interviul săptămânal acordat postului de radio Kossuth.
Bruxellesul cere deschiderea frontierelor noastre pentru migranţi, dar noi nu vom face asta, introducerea propagandei lor sexuale în şcolile noastre, dar la fel nu o vom face, şi ne mai cere sprijinul necondiţionat pentru sancţiuni (împotriva Moscovei) şi pentru război (în Ucraina), dar nici pe aceasta nu o vom face, a indicat premierul ungar.
Însă chiar dacă birocraţii de la Bruxelles sunt incorecţi faţă de Ungaria punându-i mereu noi condiţii, trebuie să ne străduim să ajungem la un acord cu Comisia Europeană, a admis el mai departe.
Comisia Europeană a propus înghețarea a 7,5 miliarde de fonduri UE prevăzute pentru Ungaria, deoarece guvernul lui Viktor Orban nu a respectat angajamentele asumate cu privire la reforme, în special la justiție.
Cu toate acestea, decizia finală privind oprirea resurselor europene va reveni statelor membre, cel mai probabil la summitul din 19 decembrie. Între timp, liderul maghiar își joacă cartea împotriva Bruxelles-ului, dar și în detrimentul Ucrainei: Budapesta, a reiterat el, nu va sprijini pachetul UE de asistență macrofinanciară acordată Ucrainei în valoare de 18 miliarde de euro pentru anul 2023.
În interviul obișnuit cu Kossut Radio, citat de Europa Today, Orban și-a argumentat opoziția susținând că nu este sarcina Uniunii Europene, ci a statelor membre individuale să ajute Ucraina, ”prin acorduri bilaterale”.
Premierul ungar este, de asemenea, împotriva unei potențiale extinderi a sancțiunilor împotriva Rusiei: ”Dacă UE ar extinde sancțiunile împotriva Rusiei pentru a include gazul și energia nucleară, acest lucru ar avea consecințe tragice pentru Ungaria”, a avertizat premierul, subliniind necesitatea ca Budapesta să obțină o scutire de la o astfel de decizie, precum cea obținută recent pentru petrolul rusesc. ”În negocierile privind sancțiunile ne-am atins întotdeauna obiectivele naționale”, a spus Viktor Orban.
Viktor Orban și-a reiterat, de asemenea, intenția de a arunca în aer impozitul minim global pentru corporațiile multinaționale, argumentând că ”aceasta este o creștere a impozitelor care distruge locurile de muncă”.
Dacă impozitul minim ar fi "implementat cu aprobarea Ungariei, s-ar șterge zeci de mii de locuri de muncă. Problema fiscală nu este globală, ci intră în jurisdicția națională", a conchis el. ... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu