Viktor Orban, aliatul lui Putin, în discuție pentru președinția Consiliului UE după demisia lui Charles Michel

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Charles Michel, liderul Consiliului European, a comunicat că va renunța la funcția sa în lunile următoare pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European.

În cazul în care UE nu va numi rapid un nou șef al Consiliului European, această funcție ar putea fi preluată de premierul ungar Viktor Orban, a cărui țară va prelua șefia Uniunii Europene la 1 iulie, scrie BBC.

Orban este recunoscut pentru poziția sa împotriva furnizării de ajutor militar și financiar către Ucraina și a fost singurul lider al unei țări din UE care s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin anul trecut, în urma invaziei din Ucraina.

Conform informațiilor Reuters, Michel a afirmat duminică, în fața jurnaliștilor, că Uniunea Europeană dispune de timp suficient pentru a alege un nou lider și pentru a evita să îi ofere lui Orban o poziție europeană importantă.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă: în orice caz, o decizie privind succesorul meu trebuia să fie luată în iunie […], astfel încât va fi ușor pentru Consiliul European să se asigure că succesorul meu își va prelua funcția”, a declarat Michel. „Dacă există voință politică, există multe instrumente pentru a-l evita pe Viktor Orbán”, a adăugat el.

Michel și-a exprimat intenția de a demisiona într-un interviu acordat presei belgiene. Mandatul său în calitate de șef al Consiliului European urma să expire în luna noiembrie a acestui an, iar alegerile pentru Parlamentul European sunt programate pentru luna iunie.

Aceasta reprezintă prima oară când actualul președinte al Consiliului European va candida la alegerile pentru Parlamentul European și totodată prima oară când renunță la funcție mai devreme.

Președintele Uniunii Europene este ales de majoritatea celor 27 de membri ai blocului comunitar. În cazul în care aceștia nu vor lua o decizie până la 1 iulie, președinția îi va reveni automat lui Orbán, Ungaria urmând să preia conducerea rotativă a Uniunii (diferitele state membre ale UE dețin președinția pe rând, prin rotație la fiecare șase luni).

Astfel, în teorie, premierul ungar ar putea prezida reuniunile UE și ar putea exercita o influență mai mare asupra politicilor blocului.

Din punct de vedere juridic, mișcarea lui Michel este legală, dar creează o presiune suplimentară asupra liderilor europeni, care au de obicei mai mult timp la dispoziție pentru a se pune de acord asupra distribuirii pozițiilor de conducere în UE.

„Decizia lui Charles Michel de a părăsi mai devreme președinția UE pentru a-și continua propria carieră politică în calitate de membru al Parlamentului European nu este doar egoistă, ci și iresponsabilă”, a scris Alberto Alemano, profesor de drept european, pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter). „Aceasta deschide posibilitatea ca Viktor Orban, care va prelua temporar funcția de președinte al Consiliului European, să conducă Consiliul UE până la o nouă numire.”

Anul trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în legătură cu președinția ungară a UE, exprimându-și „îngrijorarea serioasă” cu privire la evenimentele din această țară.

Orban însuși, un politician de dreapta care a blocat recent alocarea a 50 de miliarde de euro în ajutorul UE pentru Ucraina, a declarat că președinția sa va fi „mai mult pacificatoare” și a numit sarcina sa „ocuparea Bruxelles-ului”.

În timpul summitului UE din decembrie, în momentul în care liderii blocului au aprobat decizia de a începe negocierile cu Ucraina privind aderarea la bloc, Orban a părăsit sala. După cum a declarat recent Michel, liderii UE se vor reuni pentru un summit extraordinar la 1 februarie pentru a încerca din nou să aloce ajutor Ucrainei.

Orban susține că poziția sa față de Ucraina este pragmatică și constructivă, deși există în mod clar o antipatie între el și președintele ucrainean Vladimir Zelenski, potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, Nick Thorpe.

Orban rămâne cel mai apropiat aliat al liderului rus în Europa. El a adoptat o linie prudentă: a condamnat invazia rusă, dar nu l-a criticat pe președintele rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel