Într-o țară unde birocrația întârzie cu anii lucrările de investiții, ca România, decizia guvernului de la Budapesta pare de domeniul SF. Potrivit Rador, în Ungaria autoritățile vor fi obligate să elibereze avizele pentru foraje în cel mult ...8 (opt) zile.
Guvernul ungar a înlăturat toate obstacolele din calea extracţiei interne rapide a gazelor naturale, potrivit unei sinteze realizate de portalul Portfolio pe baza ultimelor date ale Minsiterului ungar al Energiei. Toate investiţiile în extracţia de gaze naturale vor fi accelerate, vor fi declarate investiţii prioritare, iar termenele de acordare a licenţelor vor fi scurtate.
Decizia poate intra în vigoare după o consultare publică, stabilită pentru 1 martie. În cazul investiţiilor nu va fi necesară obţinerea unui aviz de la Consiliul de arhitectură şi planificare tehnică, nici o procedură de aviz urbanistic şi nu este necesară nici procedura de notificare privind peisajul urban. Termenul administrativ pentru procedura efectuată de o autoritate de specialitate va fi de opt zile dacă Parlamentul acceptă propunerea, cu excepţia cazului în care prin lege se stabileşte un termen mai scurt.
Materialul publicat de portalul Portfolio aminteşte că premierul Viktor Orbán le-a cerut producătorilor anul trecut, în luna august, să crească ritmul, iar ministrul de resort, Csaba Lantos, a anunţat săptămâna trecută forarea a 52 de sonde de gaze, iar accelerarea ritmului se referă şi la acestea.
Printre investiţii ale căror ritm de implementare urmează să fie accelerat se numără şi explorarea şi cercetarea care au loc în prezent în regiunile Bélavár, Somogyudvarhely, Berzence, Vízvár, Babócsa şi Csokonyavisonta din judeţul Somogy. Acelaşi tratament s-ar aplica şi în cazul sarcinilor legate de conectarea puţurilor de gaze din periferia localităţilor Biharkeresztes, Berekböszörmény, Köröszégapáti, Körösszakál şi Komádi din judeţul Hajdo-Bihar. În ceea ce priveşte puţul de gaze naturale Páhi-2, investiţiile din zonele aşezărilor Csengőd, Kaskantya, Kiskőrös şi Soltvadkert ar putea beneficia, de asemenea, de statutul de prioritate. Dezvoltările legate de sondele de gaze din zona localităţilor Komádi, Endrőd, Monostorpályi, Ãlmosd, Forráskot, Rinyaojlak şi Paspökladány, judeţul Hajdo-Bihar, pot fi, de asemenea, puse fi de asemenea accelerate, scrie Rador.
În România, în ciuda dificultăților de aprovizionare și a exploziei prețurilor la energie, marile proiecte de investiție sunt blocate. Exploatarea gazelor din platforma Neptun Deep din Marea Neagră este întârziată de acționarii OMV, care nu se arată interesați de această investiție, iar construcția unor centrale fotovoltaice este blocată ddin cauza birocrației. În această săptămână, RPIA (Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România), RWEA (Asociaţia Română pentru Energie Eoliană) şi PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania) s-au plâns premierului Nicolae Ciucă de ministrul Agriculturii. Ei susțin că blocajele sunt cauzate de interpretarea arbitrară a Legii 254/2022 de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Instituția condusă de Petre Daea ar bloca sistematic procedura de introducere a terenurilor agricole din extravilan în intravilan, susțin producătorii de energie regenrabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News