Viktor Orban cere încetarea focului în timp ce se întâlnește cu Zelenski la Kiev /video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Prim-ministrul Ungariei, un aliat apropiat al președintelui Putin, descrie vizita în Ucraina drept „primii pași” spre pace în timp ce țara sa preia președinția UE.

Viktor Orban, liderul ungar adesea descris ca fiind cel mai apropiat aliat european al președintelui Putin, a cerut provocator „încetarea focului” cu Rusia în timp ce stătea alături de președintele Ucrainei, Zelenski, la Kiev, scrie The Times.

În timpul primei sale călătorii în Ucraina de la invazia Rusiei — și pe măsură ce Ungaria preia conducerea președinției rotative a Uniunii Europene — Orban a rupt rândurile cu alți lideri occidentali pentru a se plânge că rezistența Ucrainei împotriva Rusiei înseamnă că discuțiile de pace durează "prea mult”. "L-am rugat pe președinte (Volodimir Zelenski n. red) să se gândească dacă am putea inversa ordinea și să accelerăm discuțiile de pace făcând mai întâi o încetare a focului,” a spus el.

"O încetare a focului legată de un termen limită ar oferi o șansă de a accelera discuțiile de pace. Am explorat această posibilitate cu președintele ucrainean și îi sunt recunoscător pentru răspunsurile și negocierile sale sincere.”, a mai adăugat Orban.

Zelenski a subliniat politicos necesitatea unei "păci juste”, păstrând suveranitatea Ucrainei de a se alătura NATO și returnarea teritoriilor invadate de Rusia, și îndemnându-l pe Orban să se asigure că Uniunea Europeană continuă ajutorul militar și sprijinul.

"Este, de asemenea, foarte important pentru noi toți în Europa ca sprijinul din partea UE pentru Ucraina să rămână la un nivel suficient, inclusiv pentru apărarea noastră împotriva terorii rusești,” a spus Zelenski.

În ajunul vizitei lui Orban, Volodymyr Fesenko, un analist politic ucrainean apropiat de biroul prezidențial, a sugerat că prioritatea în orice negocieri de pace cu Rusia este să se asigure că țara rămâne un stat suveran, mai degrabă decât să recupereze Crimeea și alte teritorii ocupate de Moscova.

"Teritoriile (ocupate n. red.) pot fi recuperate mai târziu. Păstrarea statului și națiunii este acum principalul lucru, precum și aducerea țării în UE și NATO. Aceasta este formula pentru victoria noastră,” a spus Fesenko pentru presa ucraineană.

El a mai spus că Zelenski a fost băgat într-o capcană de rivalii săi politici. "Ei spun, 'Trebuie să fiți de acord cu pacea', deoarece este imposibil să câștigi războiul din cauza incomparabilității resurselor. Dar dacă faci pace cu Rusia, asta e, ești un trădător.”

Între Orban, un naționalist conservator, și Zelenski nu există prea multă iubire, cu Orban - un critic vocal al ajutorului militar occidental pentru Ucraina, care se învecinează cu Ungaria. Cei doi sunt adesea surprinși de camerele de la summituri în conversații intense.

Orban l-a descris anterior pe Zelenski ca un „oponent” din cauza tratamentului Ucrainei față de minoritatea maghiară de 156.000 de persoane. Zelenski a subliniat lipsa de sprijin a lui Orban pentru Kiev de la invazia rusă și folosirea de către acesta a dreptului de veto național în UE pentru a întârzia și negocia ajutorul pentru țară.

Săptămâna trecută, guvernele UE au fost de acord să folosească 1,4 miliarde de euro din activele rusești înghețate pentru a finanța ajutorul militar pentru Ucraina, ocolind un veto ungar. În timp ce Budapesta a acuzat UE că "încalcă fără rușine” propriile reguli, nu a existat nicio provocare legală, deoarece Ungaria continuă să întârzie plățile de ajutor în valoare de 6,6 miliarde de euro pentru Ucraina.

Orban a fost unul dintre ultimii lideri rămași din UE care nu au vizitat Kievul și este unul dintre foarte puținii șefi de guvern occidentali — alături de Karl Nehammer, cancelarul austriac — care s-au întâlnit cu Putin de la invazia rusă a Ucrainei.

Înainte de a devia de la subiect pe tema discuțiilor de pace, liderul ungar a ajuns la Kiev în timp ce prelua conducerea președinției rotative a UE. El a spus: "Scopul președinției ungare este să contribuie la rezolvarea provocărilor viitoare ale UE. De aceea prima mea călătorie a fost la Kiev.”

Andriy Jermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a scris pe canalul său de Telegram: „Am făcut multe pentru această vizită. Este important să vorbim despre viitorul Europei, securitate, drept internațional și formula păcii.”

Într-o descoperire diplomatică, Zelenski a anunțat că Ucraina și Ungaria au convenit asupra unui "nou document bilateral între țările noastre care va reglementa toate relațiile noastre”.

Orban a aprobat discuțiile formale de "aderare” pentru Ucraina și a descris călătoria ca fiind „primii pași” către pace. Pe măsură ce Ungaria a preluat președinția rotativă de șase luni a UE, a făcut acest lucru sub sloganul „Make Europe Great Again”, cu angajamente scrise de a progresa în cererea de aderare a Ucrainei și de a "continua accelerarea” finanțării.

Orban, un eurosceptic vocal, a iritat alte țări din UE subliniind nemulțumirea populară față de partidele centriste pro-UE din întreaga Europă după primul tur de scrutin din Franța.

Duminică, la Viena, a lansat un nou grup paneuropean de extremă dreapta "Patrioți pentru Europa” împreună cu eurosceptici austrieci și cehi, spunând că mai multe partide se vor alătura până la sfârșitul săptămânii.

"Nu se poate continua așa la Bruxelles, lucrurile trebuie să se schimbe. Prima sursă a optimismului nostru este că oamenii vor schimbare. Dar birocrații de la Bruxelles gândesc altfel, nu vor schimbare." a spus, luni, Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel