Criticile UE nu îl vor determina pe Viktor Orban să-şi schimbe politica, estimează mai mulţi analişti.
Criticile venite din interiorul Uniunii Europene şi cererea Parlamentului European (PE) de a fi declanşată împotriva Ungariei procedura din articolul 7 al tratatului UE nu vor aduce nicio schimbare în politica premierului Viktor Orban, apreciază mai mulţi analişti politici ungari intervievaţi joi de agenţia EFE.
Prin votul favorabil dat raportului întocmit de eurodeputata ecologistă olandeză Judith Sargentini, PE şi-a manifestat preocuparea faţă de o serie se aspecte ale vieţii politice ungare, printre care independenţa justiţiei, corupţia, drepturile minorităţilor, tratamentul aplicat migranţilor, activitatea ONG-urilor sau funcţionarea sistemului constituţional şi electoral.
Orban, acuze
Dar departe de a face vreo concesie, inclusiv faţă de membrii familiei sale politice din Partidul Popular European (PPE), Orban a acuzat UE că 'jigneşte onoarea Ungariei' şi că pedepseşte această ţară pentru că îşi apără valorile naţionale şi creştine.
'În ce priveşte politica internă, discursul (lui Orban) ar putea deveni chiar şi mai isteric de acum înainte', crede Peter Kreko, director al Institutului Political Capital din Budapesta, despre care agenţia EFE scrie că este unul dintre cei mai prestigioşi analişti politici independenţi din Ungaria.
'Orban nu va evita conflictul, întrucât este foarte puţin probabil să fie suspendat dreptul de vot al Ungariei în instituţiile europene', mai estimează acelaşi analist, amintind că pentru suspendarea dreptului de vot al unei ţări în Consiliul UE este necesar un vot unanim al tuturor celorlalte, iar Ungaria va primi sprijinul Poloniei, ţară la rândul ei în conflict cu Bruxelles-ul mai ales din cauza reformelor în justiţie.
Victorie simbolica a UE
Este clar că 'Ungaria şi Polonia se vor apăra reciproc, iar alte ţări din regiune s-ar putea teme că ele vor fi următoarele' vizate de astfel de proceduri ale instituţiilor europene, explică de asemenea Peter Kreko. Mai mult, continuă el, toată această situaţie 'ar putea alimenta retorica pe care o va folosi Orban pentru a-şi mobiliza votanţii la alegerile europarlamentare'.
O opinie asemănătoare este exprimată şi de editorialistul portalului de ştiri al opoziţiei, 'Merce', Szilard Istvan Pap, care este convins că mecanismul iniţiat miercuri la Strasbourg 'nu va aduce căderea (partidului) Fidesz şi nici pe cea a lui Orban'.
Totuşi, în editorialul său de joi, Szilard Istvan Pap descrie votul din PE drept o 'victorie simbolică' şi consideră că acest vot poate fi baza 'de început pentru a vorbi despre valorile europene pe care putem miza în lupta împotriva extremei drepte europene'.
Aliații și adversarii
La rândul său, Peter Kreko estimează că acest vot va avea mai degrabă consecinţe politice decât legale, în opinia sa faptul că mulţi eurodeputaţi din PPE au votat împotriva Ungariei fiind 'un avertisment adresat lui Orban şi altor politicieni iliberali', iar un alt factor important este pierderea sprijinului creştin-democraţilor austrieci şi germani, care până în prezent au fost cei mai importanţi aliaţi ai premierului ungar în interiorul PPE.
Între timp, Viktor Orban a primit joi sprijin explicit din partea Cehiei şi Poloniei după votul din PE. 'Acest nonsens doar induce un sentiment negativ în Uniunea Europeană', a afirmat legat de acest vot premierul ceh Andrej Babis. 'Aşadar, îl sprijin pe (premierul) Orban. Suntem aliaţi', a asigurat el.
La rândul său, MAE polonez a menţionat într-un comunicat faptul că 'fiecare ţară are dreptul său suveran de a face reformele interne pe care le consideră potrivite', estimând totodată că 'acţiunile împotriva statelor membre nu fac decât să adâncească diviziunile din cadrul UE, sporind lipsa de încredere actuală a cetăţenilor în instituţiile europene'.
Manifestație la Budapesta
'Avem dreptul să ne conducem singuri aici şi să decidem singuri cum trebuie să fie Polonia', a spus anterior şi preşedintele polonez, Andrzej Duda, citat de Politico.eu la o reuniune a partidului său Lege şi Justiţie desfăşurată în ziua votului din PE privitor la Ungaria. 'Vreau ca cetăţenii (polonezi) să fie convinşi că cineva se gândeşte la ei, nu la un fel de comunitate iluzorie din care noi avem puţin de câştigat', a mai afirmat Duda în declaraţia descrisă de Politico.eu drept un puternic atac verbal la adresa Uniunii Europene.
În urma votului din PE, stânga ungară încearcă să profite de pe urma situaţiei şi încearcă să-şi mobilizeze simpatizanţii - apatici de mai mulţi ani - cu o mare manifestaţie prevăzută pentru duminică la Budapesta pentru apărarea 'valorilor europene'.
Vezi și: Ungaria, articolul 7. Orban, sprijin total din partea unei țări vecine
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci