Philipp Haussmann, director general al Klett Group, o companie germană din domeniul educației, exprimă îngrijorare cu privire la un presupus șablon de intimidare împotriva investitorilor străini în Ungaria.
Guvernul condus de Viktor Orbán își promovează în mod deschis o agendă naționalistă care încurajează creșterea investitorilor locali în economie, însă respinge acuzațiile privind tratamentul nefavorabil aplicat investitorilor străini.
"Situaţia din Ungaria este înfricoşătoare. Există un şablon de intimidare împotriva investiorilor străini", spune Philipp Haussmann, care este şi director general la Klett Group, o companie germană din domeniul educaţiei cu afaceri în Ungaria.
Guvernul Orban recunoaşte în mod public că vrea să crească ponderea investitorilor locali în economie, în cadrul agendei naţionaliste "Make Hungary Great Again", dar respinge acuzaţiile privind tratamentul nefavorabil aplicat investitorilor străini.
Ministerul ungar al Economiei susține că reputația Ungariei în rândul investitorilor este excelentă și menționează un sondaj care arată că majoritatea firmelor germane ar alege din nou Ungaria pentru investițiile lor.
Reputaţia Ungariei în rândul investitorilor este "excelentă", susţine Ministerul ungar al Economiei într-un comunicat de presă, care menţionează un sondaj efectuat de Camera de comerţ şi industrie germano-ungară, conform căruia patru din cinci firme germane ar alege din nou Ungaria pentru investiţiile lor. "Guvernul ungar se străduieşte să realizeze o cooperare bazată pe respect şi parteneriat reciproc", precizează Ministerul ungar al Economiei.
"Este greu de spus care sunt firmele vizate de actul legislativ, unde şi care sunt liniile roşii pentru ele. Acesta este un lucru periculos pentru investiţii pentru că este lipsit de predictibilitate. Cum poţi să îţi faci o strategie de business pentru a face faţă unui astfel de risc?", spune Zoltan Nagy, cel care a condus Autoritatea ungară pentru concurenţă în perioada 1998-2010.
"Nu este vorba doar de naţionalizare ci de punerea companiilor în mâinile oamenilor care au conexiuni bune cu mediul politic. Nu este o problemă germano-ungară ci una europeană", spune Haussmann, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News