Viktor Orban este precaut cu privire la aderarea Ucrainei la UE: Trebuie clarificate probleme foarte dificile

Foto: Facebook European Commision
Foto: Facebook European Commision

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a făcut declarații cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar.

Statele din UE urmează să decidă în decembrie dacă să permită Ucrainei să înceapă negocierile de aderare, ceea ce va necesita unanimitate din partea tuturor celor 27 de membri. Diplomaţi au atenţionat că Ungaria ar putea constitui un obstacol.

"Nu putem evita întrebarea - când, în această toamnă, vom avea negocieri la Bruxelles cu privire la viitorul Ucrainei - dacă putem de fapt lua în considerare în mod serios acordarea statutului de membru, începerea negocierilor pentru aderare cu o ţară care se află în război", a declarat Orban la Radio Kossuth, postul naţional al Ungariei.

"Noi nu ştim cât de mare este teritoriul acestei ţări, în condiţiile în care războiul continuă, nu ştim cât de mare este populaţia ei, în condiţiile în care ei continuă să se refugieze... Ar fi fără precedent să admitem o ţară în UE fără a cunoaşte parametrii acesteia", a subliniat premierul ungar.

"Prin urmare, eu cred că noi trebuie să răspundem la întrebări dificile şi care vor dura mult, până când vom ajunge să decidem dacă să începem negocierile de aderare", a spus el.

Viktor Orban menţine cu Moscova relaţii mai călduroase decât mulţi dintre omologii săi din UE şi s-a contrat de mai multe ori cu Kievul, inclusiv asupra dreptului etnicilor maghiari de a studia în limba lor după ce Ucraina a adoptat în 2017 o lege ce limitează utilizarea limbilor minorităţilor etnice în şcoli.

Orban a declarat luni în parlament că Ungaria nu va susţine Ucraina în nicio problemă în afacerile internaţionale până când drepturile la limbă ale etnicilor maghiari vor fi restabilite.

Ungaria este membră a NATO şi se opune invaziei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei. În acelaşi timp, Ungaria a refuzat să livreze arme Ucrainei, dar a primit refugiaţi din Ucraina care fug din calea războiului, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel