Cresc salariile și alocațiile în Ungaria. Guvernul dorește ca inflația să se reducă la o singură cifră până la sfârșitul anului viitor. Despre acest lucru a vorbit și premierul miercuri.
Publicitate
Nicăieri în Uniunea Europeană n-au crescut prețurile atât de mult precum în Ungaria. Oamenii sunt disperați, iar produsele subvenționate încep să fie din ce în ce mai greu de găsit pe rafturi. Guvernul de la Budapesta încearcă să țină situația sub control propunând o serie de măsuri economice pentru a mai atenua impactul scumpirii prețurilor și pentru a ajuta populația să resimtă cât mai puțin efectele inflației.
În cadrul ședinței cabinetului, premierul Orbán a vorbit despre scutirea de impozit pentru femeile de până la 30 de ani care au copii și a tinerilor de până în 23 de ani. De asemenea, a fost semnat și un acord privind salariul minim pentru anul viitor, care va duce la creșteri salariale în mai multe sectoare începând cu luna ianuarie, potrivit Ziarul Românesc.
“Scutirea de impozit pentru tineri până la 25 de ani pentru femeile care au copii va fi ridicată la 30 de ani, ne vom apăra, dar nu vom renunța la marile noastre obiective de suveranitate, libertate, ocupare deplină a forței de muncă și sprijin pentru familii. Experții subliniază că rata șomajului în rândul tinerilor din Ungaria a scăzut deja sub 10% în acest an, un record istoric”, a declarat Viktor Orban.
Dacă anul acesta valoarea maximă brută a indemnizației pentru îngrijirea copilului a fost de 280.000 de forinți, din ianuarie aceasta va crește la 324.000 de forinți, ca urmare a creșterii salariului minim. La fel și alocația pentru îngrijirea copiilor absolvenților de facultate, care va crește la 162.000 HUF pentru studenții de la licență și la 207.000 HUF pentru cei care studiază pentru un masterat.
Potrivit Biroului Central de Statistică din Ungaria, citat de Rador, Ungaria a înregistrat cel mai ridicat nivel al inflației din întreaga Europa. Prețurile energiei pentru gospodării au crescut cu 65,9%, iar prețurile alimentelor au crescut în medie cu 43,8% într-un an. Bunurile de consum de folosință îndelungată costă cu 14,4% mai mult, băuturile alcoolice și tutunul cu 13,8%, iar „alte articole” - combustibil, medicamente și consumabile de uz casnic - cu 11,3%. Serviciile sunt cu 9% mai scumpe, iar îmbrăcămintea cu 8%.
Referitor la produsele alimentare, ouăle sunt mai scumpe cu 102,9%, pâinea cu 81,8%, produsele lactate cu 79,0%, brânza cu 78,8%, untul și crema de unt cu 77,3%, pastele uscate cu 70,8%, făina și produsele de cofetărie cu 69,1%, margarina cu 60,3%, carnea de pasăre cu 54,4%, produsele de patiserie cu 54,0% și laptele cu 52,9%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu