Viktor Orban, în vizită la Moscova. Radu Tudor: Trebuie să vedem cu mare precauție ce fel de informații vom putea împărtăși pe viitor cu Ungaria

Viktor Orban a ajuns, vineri, la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin.

Două surse din Budapesta au confirmat pentru cotidianul The Guardian această vizită a premierului Ungariei la Moscova, spunând că ea a fost planificată la pachet cu deplasarea anterioară în Ucraina, în contextul în care Ungaria a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene în această săptămână. De asemenea, o sursă de la nivelul înalt a Uniunii Europene a confirmat că a fost informată privind planurile lui Viktor Orbán care au iscat nemulțumire și tensiuni la Bruxelles.

„Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat ulterior șeful Afacerilor Externe ale UE, Josep Borrell.

Radu Tudor: Trebuie să fim extrem de precauți

Analistul militar Radu Tudor a vorbit despre această vizită a premierului Ungariei la Moscova, unde se va întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, dar și despre vizita anterioară din Ucraina, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

"Deși acest gest de a merge în Ucraina a fost salutat, s-a dovedit că, de fapt, el voia să ducă câteva informații la Moscova, pe care să le obțină de la președintele Ucrainei. Și ceea ce face acum Viktor Orbán ne stârnește îngrijorare. Evident, trebuie să vedem cu mare precauție, în interiorul NATO și al UE, ce fel de informații vom putea împărtăși, pe viitor, cu Ungaria, un stat aliat care suferă, din păcate, din cauza acestei guvernări pro-ruse, din cauza modului în care Viktor Orbán se comportă.

În paralel cu acest gest de sfidare, Viktor Orbán față în față cu Vladimir Putin la Moscova, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó a dat un semnal că vrea să colaboreze cu Iranul. Ori, această axă a răului Rusia - Iran reprezintă cel mai mare pericol pentru lumea civilizată, pentru Occidentul din care și noi facem parte. Trebuie să fim extrem, extrem de precauți și să ne punem foarte multe semne de întrebare în legătură cu cele 6 luni care urmează de președinție a Ungariei la Consiliul Uniunii Europene", a spus Radu Tudor, într-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

Orban: Nu am nevoie de un mandat, deoarece nu reprezint nimic

Viktor Orbán a participat vineri la summitul informal al Organizaţiei Statelor Turcice (OTS), în Azerbaidjan.

”Nu am nevoie de un mandat, deoarece nu reprezint nimic”, a declarat Orban într-un interviu radiofonic de vineri dimineața, fără a spune dacă va merge la Moscova mai târziu în cursul zilei.

”Tot ce fac este să merg în locurile în care există un război sau o amenințare de război care amenință Uniunea Europeană și Ungaria, sau care are consecințe negative asupra lor, și să pun întrebări”, a adăugat Viktor Orbán, citat de Reuters.

Amintim faptul că, la începutul acestei săptămâni, Viktor Orbán s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, la Kiev, și i-a cerut acestuia să ia în considerare o încetare a focului cu scopul de a se apropia de sfârșitul războiului cu Federația Rusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel