Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, va spune liderilor NATO că președintele Putin este pregătit să participe la discuții de pace și este „surprins” că Ucraina a respins apelurile pentru un armistițiu temporar.
Liderul maghiar, singurul aliat al Rusiei în Europa, susține poziția Chinei că puterile externe ar trebui să intervină pentru a pune capăt războiului din Ucraina, conform The Times.
Potrivit unei scrisori confidențiale pe care a trimis-o altor lideri ai Uniunii Europene și care a fost dezvăluită de ziarul ucrainean European Pravda, Orban îndeamnă la negocieri „din cauza faptului că unele canalele diplomatice sunt închise și nu există un dialog direct între părți”. Orban, care a fost acuzat de conciliere după ce a zburat la Moscova și apoi la Beijing în urma unei întâlniri la Kiev săptămâna trecută, își va discuta diplomația controversată la summitul NATO care începe marți la Washington.
"Timpul se scurge din cauza escaladării ostilităților și a creșterii rapide a numărului de victime uman. Dacă nu putem opri acest proces, atunci în următoarele două luni vom fi martorii unor pierderi și evenimente militare mai dramatice pe front decât oricând înainte.” a scris el.
Rusia și China, acum cu ajutorul lui Orban, încearcă să revitalizeze termenii discuțiilor de pace desfășurate în Turcia în martie 2022, care au fost respinse de Ucraina deoarece Moscova ar deveni unul dintre garanții securității Kievului, chiar și după invazie.
Planul de pace al lui Orban nu insistă, de asemenea, asupra integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, menționând: "Pierderile lunare ale țării asediate au crescut și mai mult în ultimele săptămâni. De aceea, Putin a fost surprins că președintele ucrainean a respins propunerea pentru un armistițiu temporar”, a scris Orban în scrisoarea sa, după ce a cerut încetarea luptelor în timp ce stătea alături de președintele Zelenski la Kiev săptămâna trecută.
Ungaria, singurul aliat al lui Putin în Europa, deține președinția rotativă a UE și Orban a folosit această oportunitate pentru a promova discuții de pace, emulând, conform Budapestei, misiunea de pace a lui Nicolas Sarkozy în Rusia în 2008 după invazia rusă în Georgia. "Trebuie să priviți realitatea”, a spus el mass-mediei grupului german Axel Springer.
"Putin nu poate pierde, dacă luăm în considerare numărul de soldați, echipamentele și tehnologia. Este o situație foarte dificilă din punct de vedere moral atunci când primești zilnic vești că mii de compatrioți ai tăi mor într-un război. Chiar dacă ambii lideri sunt înclinați logic să se opună unui armistițiu rapid, fundamental toată lumea știe că ar fi mai bine dacă de mâine dimineață nu ar mai muri ruși și ucraineni.”, mai scrie Orban.
Revenind la zilele de dinaintea începerii războiului din Ucraina în februarie 2022, când Germania și o mare parte din Europa depindeau de gazul rusesc, Orban a spus că Putin nu ar fi început invazia la scară largă dacă Angela Merkel ar fi fost încă la putere. "Ea avea abilitatea, cunoașterea și abilitățile de a izola conflictele care sunt rele pentru Europa”, a spus Orban.
Deși a părut să dea vina pe Europa pentru agravarea conflictului, în scrisoarea sa către liderii europeni, el a respins drept „nefondate” criticile că ar pretinde că face „propuneri sau exprimă o opinie în numele UE”. Înainte de a se îndrepta către ceea ce va fi un summit NATO dificil la Washington, Orban a ajuns luni la Beijing, după o vizită fulger la Putin în Moscova, vineri, și o întâlnire cu Zelenski marțea trecută la Kiev.
Orban, care a rezistat, dar nu a blocat livrările de arme către Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei, a susținut poziția Chinei că puterile externe ar trebui să intervină pentru a aduce pacea cu sau fără sprijinul Ucrainei. Diplomații UE se tem că inițiativa sa va pregăti terenul pentru Donald Trump, care este apropiat de Orban, pentru a încerca să forțeze un acord cu Ucraina dacă va deveni președinte american pentru un al doilea mandat.
"Comunitatea internațională ar trebui să creeze condițiile și să ofere asistență pentru ca cele două părți să reia dialogul și negocierile directe. Numai când toate marile puteri vor exercita energie pozitivă, nu negativă, zorii unui armistițiu în acest conflict vor apărea cât mai curând posibil”, i-a spus președintele Xi lui Orban, luni, potrivit presei de stat chineze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci