Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina, susține Volodimir Zelenski

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Viktor Orban a făcut vizite la Beijing, Moscova, dar și Kiev, în cadrul "misiunii sale de pace". Totuși, inițiativa nu a fost văzută cu atât de multă apreciere de Volodimir Zelenski.

Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, s-a aflat luni la Beijing pentru o vizită neanunţată în cadrul "misiunii sale de pace", care nu a fost asumată de restul UE şi în cadrul căreia s-a întâlnit săptămâna trecută, la Moscova, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO

Niciun om serios nu poate vorbi despre o intenţie a Rusiei de a ataca NATO, a declarat Orban într-un interviu publicat luni de cotidianul german Bild.

"Atacarea NATO este absolut imposibilă - nu numai pentru Rusia, ci pentru oricine din lume - întrucât NATO este de departe cea mai puternică comunitate militară", a afirmat şeful executivului ungar, a cărui ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Viktor Orban a adăugat că toate ţările NATO susţin clauza securităţii colective, conform căreia un atac împotriva unui membru al NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

"Ruşii au o istorie şi o cultură diferite, precum şi o înţelegere diferită asupra libertăţii şi suveranităţii naţionale decât au europenii", a spus Viktor Orban, care s-a întâlnit cu Putin la Moscova la finalul săptămânii trecute. Dar ei sunt raţionali, sunt hiper-raţionali, a subliniat liderul ungar.

Volodimir Zelenski nu vede cu ochi atât de buni "misiunea de pace" a liderului ungar

În schimb, Volodimir Zelenski nu vede cu ochi atât de buni "misiunea de pace" a liderului ungar. Doar economiile sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât ale Rusiei ar putea gestiona o misiune de mediere, consideră acesta.

"Sunt multe astfel de ţări în lume? Nu. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Şi UE, nu doar o ţară, ci întreaga UE. Asta ar putea fi într-adevăr o misiune de mediere", a spus Zelenski în cursul unei vizite în Polonia.

El a ţinut să asigure că negocierile lui Orban cu Putin, care au stârnit o controversă în UE, nu au fost coordonate cu Kievul.

"Chiar dacă Putin se întâlneşte cu un stat anume, asta nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului", a mai explicat preşedintele ucrainean.

Donald Trump, un om al păcii în ochii lui Orban

Referitor la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, Orban a apreciat că actualul preşedinte american Joe Biden nu va obţine un nou mandat la Casa Albă.

El l-a lăudat pe fostul preşedinte american Donald Trump, pe care l-a numit un om al păcii. El este un om de afaceri, un om care s-a realizat prin forţe proprii şi are o abordare diferită asupra oricărui lucru. Şi cred că asta este ceva bun pentru politica mondială. Să nu uităm şi că el este un om al păcii, a declarat Orban pentru publicaţia germană.

Viktor Orban este singurul premier dintr-o ţară membră a Uniunii Europene care şi-a exprimat deschis sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerii acestuia ca preşedinte al SUA în 2016. Cei doi s-au întâlnit în luna martie a acestui an la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago (Florida), conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel