Viktor Orban s-a întâlnit și cu Trump. Pacea mondială ar fi fost principalul subiect al celor doi lideri autoritari

FOTO: Viktor Orban via X via REUTERS
FOTO: Viktor Orban via X via REUTERS

Viktor Orban s-a întâlnit joi cu fostul președinte american Donald Trump la reședința acestuia din Florida, a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului Ungariei, citat de Reuters.

Orban, a cărui țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene de la începutul lunii, a vizitat recent Kievul, Moscova și Beijingul în cadrul unei „misiuni de pace” în Ucraina, pentru care Bruxellesul nu i-a acordat niciun mandat.

Orban și Trump au discutat despre „posibilitățile de pace”, potrivit purtătorului de cuvânt. Premierul ungar s-a aflat în Statele Unite pentru a participa la summitul NATO de la Washington. Susținător fervent al lui Donald Trump, liderul naționalist s-a întâlnit deja cu republicanul în martie anul trecut, tot în Florida. Donald Trump candidează pentru un nou mandat prezidențial împotriva democratului Joe Biden, pe 5 noiembrie.

Viktor Orban stârnește revoltă în UE

Viktor Orban folosește poziția Ungariei, care pentru șase luni asigură președinția rotativă a UE, într-un joc politic cu mize interne. Budapesta se confruntă cu recesiunea economică, iar guvernul a rămas fără bani la jumătatea anului, așa că Orban mizează pe rolul de „pacificator”, auto-asumat încă din campania electorală. „Misiunea Păcii”, pe care pretinde că a derulat-o la Beijing și Moscova, urmărește și interese economice, dar și consolidarea imaginii pe care și-a construit-o în publicul țintă, a spus Botond Feledy, analist geopolitic la Red Snow, pentru Politico.

Dar strategia lui Orban s-ar putea întoarce împotriva lui. Ambasadorii UE au discutat despre președinția sa și despre recentele vizite externe la întâlnirea lor de miercuri de la Bruxelles, ca un prim semn că oficialii UE ar putea trece de la condamnări publice la acțiuni concrete pentru a restricționa președinția Budapestei.

Ungaria continuă să blocheze finanțarea Ucrainei, care încearcă să obțină bani pentru achiziționarea de arme din UE. Diplomatul a adăugat că tensiunile au crescut după prima săptămână a președinției și se așteaptă să crească și mai mult pe măsură ce se apropie Consiliul Afaceri Externe din 20 iulie, iar Ungaria își menține veto-ul.

Este puțin probabil ca Bruxelles-ul să sancționeze Ungaria imediat după vizitele lui Orban, dar analiștii spun că există mecanisme pentru a-l priva pe Orban de președinție. „Se poate scăpa de Orban în câteva săptămâni”, a scris Dániel Hegedűs, senior fellow la German Marshall Fund. Ar fi nevoie de o majoritate calificată de patru cincimi în Consiliul European pentru a modifica programul președințiilor rotative și a schimba data de început a viitoarei președinții poloneze cu câteva luni.

Celelalte vizite „surpriză”

Vizitele efectuate de Orban la Moscova și Beijing, după discuția cu Volodimir Zelenski, au iritat cancelariile europene, care s-au disociat de acțiunea voluntară a premierului ungar. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat că Orban „nu reprezintă UE în niciun fel” în această vizită controversată. De cealaltă parte, Putin a sugerat că a discutat cu premierul Orban în calitatea sa de reprezentant al Uniunii.

Premierul Ungariei a vizitat Moscova și s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, imediat după prima sa vizită în Ucraina de la începerea invaziei Rusiei asupra țării vecine. „Putin crede că timpul este de partea Rusiei în acest conflict”, a declarat Viktor Orban, care a menționat că președintele Rusiei a fost surprins de refuzul Ucrainei de a accepta recentele oferte de încetare a focului și de începere a negocierilor de pace.

Conform șefului guvernului ungar, Vladimir Putin se așteaptă la o înfrângere a Ucrainei în decurs de câteva luni. În aceeași scrisoare, Viktor Orban le transmite omologilor din celelalte state ale Uniunii Europene faptul că, pe baza discuțiilor avute cu Vladimir Putin, „există acum o șansă mai mare” pentru o stopare a focului. Orban a cerut blocului comunitar european să preia inițiativa privind o încetare a focului în Ucraina, în condițiile în care Washingtonul se concentrează tot mai mult pe viitoarele alegeri prezidențiale din Statele Unite. „Leadership-ul politic furnizat de Statele Unite ale Americii este limitat ca urmare a campaniei electorale în desfășurare”, a evidențiat Viktor Orban.

Viktor Orban a trimis o scrisoare liderilor UE, printre care și președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care și-a justificat vizita surpriză în Rusia, relatează DPA, care a obținut copia documentului. Premierul Ungariei a vorbit despre impactul economic pe care războiul Ucraina - Rusia îl are asupra UE. „Efectele economice negative ale războiului apasă greu asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor noștri și asupra competitivității UE”, a spus Viktor Orban în scrisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel