Premierul ungar Viktor Orban a prezidat joi o reuniune internaţională pentru promovarea 'modelului familiei tradiţionale', în faţa a numeroase personalităţi venite din Brazilia, SUA, Africa şi Europa de Est, adunate pentru a încuraja natalitatea în numele 'valorilor creştine', relatează AFP.
Preşedintele sârb Aleksandar Vučić, premierul ceh Andrej Babis şi fostul prim-ministru australian Tony Abbott au participat la acest 'summit al demografiei' de la Budapesta, precum şi miniştri din Bulgaria, Brazilia, Letonia, Polonia, Bangladesh şi Capul Verde, alături de un reprezentant al Congresului american şi personalităţi religioase.
Liderul suveranist ungar a făcut apel în special la 'înscrierea în Constituţie' a politicilor 'pro-familie' pentru a contracara, în opinia sa, efectul unor decizii ale justiţiei care pot fi 'anti-familie'. Începând din 2010, Ungaria a aplicat progresiv o politică natalistă printre cele mai voluntariste dintre ţările occidentale. O 'condiţie de succes (a acestei politici - n.r.) este resurgenţa creştinismului în Europa', a afirmat Orban. 'Dacă acceptăm imigraţia ca o soluţie, atunci vom contribui la înlocuirea de populaţii', a spus şeful guvernului ungar, printre puţinii lideri din Europa care fac public aluzie la teoria complotistă a marii înlocuiri.
El a calificat drept 'idioată' şi 'contra naturii' ideea de a avea mai puţini copii pentru a salva clima pe Pământ. Miercuri, guvernul ungar a organizat la Budapesta o conferinţă 'pentru comunicatorii creştini', pentru a-i îndemna pe credincioşi să îşi promoveze valorile în mass-media. Un participat i-a sfătuit pe jurnaliştii conservatori 'să riposteze împotriva corectitudinii politice şi ortodoxiei liberale', în timp ce un altul a explicat cum poate fi folosită reţeaua de socializare Twitter în acest scop.
Budapesta consideră că măsurile sale care favorizează natalitatea sunt eficiente: din 2010, rata natalităţii a crescut de la 1,25 la 1,49, apropiindu-se de media europeană de 1,6. Specialiştii afirmă totuşi că această creştere este legată în principal de ieşirea din criza economică şi amintesc că Ungaria, ţară de 9,7 milioane de locuitori, se confruntă în special cu problema emigrării cetăţenilor săi. Potrivit politologului bulgar Ivan Krastev, criza demografică a ţărilor din Europa Centrală, care pierd locuitori, accentuează angoasa identitară în faţa migraţiei dinspre Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News