Viktor Orban și Fico, huiduiți la summitul V4. Tensiuni în Grupul de la Visegrad /video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul Ungariei, Viktor Orban și cel al Slovaciei, Robert Fico, au fost huiduiți de protestatari la sosirea lor la summitul Grupului de la Visegrad(V4) din Cehia. 

Premierii Ungariei, Viktor Orban, și al Slovaciei, Robert Fico, au fost întâmpinați cu huiduieli și fluierături la sosirea lor la summitul Grupului de la Visegrad (V4) organizat în Cehia.

Nici gazda summitului, premierul ceh Petr Fiala, nu a părut entuziasmat de reuniunea cu omologii săi. "Summiturile V4 sunt importante pentru a ajunge la un consens european", a declarat Fiala, adăugând că discuțiile cu Orban și Fico nu sunt "o mare plăcere" pentru el.

Înaintea reuniunii cu Orban și Fico, Fiala s-a întâlnit separat cu premierul polonez Donald Tusk.

Principala temă de discuție a summitului este situația din Ucraina. Ungaria și Slovacia, considerate state cu o poziție pro-rusă, au blocat programele de asistență UE pentru Kiev, în timp ce Cehia și Polonia au susținut puternic Ucraina.

Incidentul de la summitul V4 evidențiază tensiunile tot mai mari din cadrul grupului, cauzate de pozițiile divergente cu privire la războiul din Ucraina. Ungaria și Slovacia au refuzat să trimită arme Ucrainei și s-au opus sancțiunilor severe împotriva Rusiei.

Pe de altă parte, Cehia și Polonia au oferit sprijin militar și umanitar Ucrainei și au pledat pentru o poziție mai fermă a UE împotriva Rusiei.

Tensiunile din V4 pun sub semnul întrebării viitorul grupului. Există riscul ca organizația să devină disfuncțională din cauza divergențelor de opinie pe teme majore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel