Viktor Orban, speriat de planul de victorie al lui Zelenski. Liderul maghiar vrea discuții UE-Rusia

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Premierul ungar Viktor Orbán, unul dintre puținii lideri occidentali care menține relații cordiale cu Rusia, a afirmat că Planul pentru victorie prezentat miercuri de Volodimir Zelenski îl „îngrijorează” și a declarat că intenționează să susțină ideea unor negocieri între UE și Rusia.

„Ceea ce a prezentat ieri în parlamentul ucrainean este mai mult decât înspăimântător”, a postat Viktor Orban pe Facebook înainte de a se deplasa spre Bruxelles pentru summitul UE.

„Sunt printre cei care îndeamnă Uniunea Europeană să îşi schimbe strategia actuală. Uniunea Europeană a intrat în acest război cu o strategie prost organizată, prost executată, prost calculată, pentru care preşedinta Comisiei poartă responsabilitatea principală”, a completat Orban reluând idei vechi şi reproşuri.

"Pierdem acest război, deci strategia nu funcţionează. Trebuie să se schimbe!"

„Pierdem acest război, deci strategia nu funcţionează. Trebuie să se schimbe! Dar asta nu înseamnă mai multe războaie, mai multe arme periculoase şi arme cu rază lungă de acţiune, ci înseamnă că trebuie să trecem de la o strategie de război la o strategie de pace”, a insistat liderul maghiar, după ce a făcut referire la doar câteva dintre punctele planului lui Zelenski pentru terminarea conflictului din Ucraina.

„Avem nevoie de o încetare a focului şi de negocieri de pace! Astăzi, voi continua să îi îndemn pe cancelarul german şi pe preşedintele francez, în numele întregii Uniuni Europene, să înceapă negocierile cu ruşii cât mai curând posibil, astfel încât să putem găsi o cale de ieşire din această situaţie”, a postat Viktor Orban pe Facebook, spunând că „trei mari bătălii” urmează la summitul UE de joi. Discuția despre planul lui Zelenski este prima dintre ele.

Ungaria deține președinția Consiliului Uniunii Europene, iar Viktor Orban a generat critici vehemente din partea colegilor săi din UE după ce a efectuat o „misiune de pace”, fără să se sfătuiască cu nimeni, în Kiev și Moscova, urmată de o vizită la Beijing, în luna iulie, imediat după ce a preluat președinția rotativă.

Planul de victorie, expus miercuri de Zelenski în Verhovna Rada, este structurat în cinci puncte și reprezintă, în esență, un „plan pentru a constrânge Rusia să ajungă la pace”.

Joi, președintele ucrainean a expus planul în cadrul Consiliului European și a menționat că, dintre cei 18 lideri care au oferit comentarii referitoare la „planul pentru victorie”, majoritatea s-au pronunțat în favoarea sa, potrivit News.ro.

Moscova a denunțat rapid propunerea lui Zelenski drept o escaladare

O „invitație necondiționată” de a adera la NATO se află în centrul planului pe care l-a propus în cadrul întâlnirilor private din Washington DC și în timpul turneului său prin capitalele europene.

„Am auzit cuvântul 'negocieri' din partea partenerilor și cuvântul 'justiție' mult mai rar”, le-a recunoscut Zelenski parlamentarilor. Proiectul său era un răspuns la această chestiune, a spus el, oferind o șansă pentru o „pace decentă” pentru țară.

Un angajament de a permite Ucrainei să adere la NATO ar arăta liderului rus, Vladimir Putin, că planurile sale geopolitice sunt „destinate eșecului”, a declarat Zelenski.

Moscova a denunțat rapid propunerea lui Zelenski drept o escaladare. „El împinge NATO într-un conflict direct cu țara noastră,” a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, reporterilor.

Zelenski a exclus, de asemenea, posibilitatea de a ceda teritorii Rusiei, deși analiștii au spus că pentru a opri luptele ar fi necesară cedarea controlului asupra unor teritorii cucerite în aproape trei ani de război. Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel