Viktor Orban, primul ministru al Ungariei, spune că statele membre ale Uniunii Europene nu trebuie să accepte deciziile politice ale CJUE.
Statele membre nu trebuie să accepte deciziile politice adoptate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în numele popoarelor şi guvernelor statelor membre, a scris Viktor Orbán în textul său intitulat "Samizdat 16", publicat vineri pe site-ul prim-ministrului.
“Nu este vorba doar de cauza Poloniei şi Ungariei, e cauza comună a tuturor cetăţenilor şi statelor membre ale Europei. Deşteptaţi-vă!”, a punctat premierul ungar.
Viktor Orbán a evidenţiat: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost întotdeauna o componentă importantă în “maşinăria complexă” a Uniunii. Astăzi însă – a remarcat el – ambiţiile instanţei au crescut. “S-a erijat în nava amiral a aspiraţiilor federaliste europene”, a scris Orbán, adăugând că acest lucru reiese din declaraţiile preşedintelui CJUE cu privire la sentinţa care este aşteptată în data de 16 februarie, pe care Curtea o va pronunţa în legătură cu procedurile iniţiate de Polonia şi Ungaria.
Premierul a apreciat că declaraţiile preşedintelui Curţii vor fi documente importante în istoria Uniunii Europene. După cum scrie: CJUE se va pronunţa pe 16 februarie în problema condiţionării resurselor financiare ale statelor membre de considerente politice şi ideologice.
Viktor Orbán este de părere că declaraţiile preşedintelui nu lasă prea multe îndoieli cu privire la sentinţa care va fi pronunţată. Potrivit preşedintelui instanţei, judecătorii de la Luxemburg nu trebuie să decidă asupra dosarului aflat în faţa lor, ci asupra viitorului integrării europene. Într-o altă declaraţie, el a mai precizat că sentinţa va servi ca bază pentru următoarea fază a integrării europene, a explicat premierul.
În opinia sa, din această sentinţă se va afla că CJUE consideră dezirabilă o Europă federală. “Nu este o mare surpriză”, a comentat premierul, adăugând că “Curtea a împins întotdeauna UE spre un sistem federal când a văzut că mecanismul integrării europene stagnează; ea şi-a lărgit în mod deliberat competenţele şi a subminat bastioanele suveranităţii statelor membre”.
Aceste sentinţe nu sunt, de fapt, decizii juridice, ci decizii politice, în cazurile acestea dreptul fiind doar un mijloc de exercitare a voinţei politice, a precizat Orbán.
El a spus că această experienţă ridică o întrebare fundamentală: “totuşi cine sunt adevăraţii stăpâni ai viitorului integrării europene?”
Prim-ministrul consideră că obiectivul unei integrări europene cât mai strânse prevalează, din punctul de vedere al Curţii, asupra tuturor considerentelor şi valorilor. “Ei cred că judecătorii şi Curtea se pot substitui factorilor de decizie politică. Ei cred că nu doar aplică legea, dar pot să o şi stabilească şi să o dezvolte. (…) Ei cred că instituţiile UE pot pune statele membre sub tutela instituţiilor europene în domenii în care Uniunea nu are competenţă. Ei cred că pot folosi în acest scop chiar şi şantajul bugetar”, a explicat premierul.
“Noi însă credem că stăpânii viitorului integrării europene sunt statele membre şi cetăţenii acestora”, a subliniat Viktor Orbán. “Credem că doar statele membre şi cetăţenii lor pot decide despre modalităţile cooperării şi despre competenţele pe care doresc să le exercite împreună. Credem că CJUE nu ne poate priva de drepturile noastre fundamentale. Credem că instanţa nu poate crea din neant noi competenţe pentru Uniune”, a subliniat premierul.
Pe de altă parte, Viktor Orbán a atras atenţia că “în această luptă ne aflăm într-o situaţie dezavantajată”. Legislaţia UE nu oferă un instrument care ar putea fi folosit împotriva deciziilor politice ale Curţii şi împotriva extinderii pe ascuns a competenţelor, a adăugat el.
“Prin urmare, statele membre trebuie să acţioneze împreună pentru a-şi apăra drepturile”, a precizat prim-ministrul în textul său intitulat “Samizdat 16”, scrie Hirado.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News