Viktor Orban, proaspăt reales în Ungaria, îi cere lui Vladimir Putin un armistițiu în Ucraina.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a cerut preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, instituirea unui armistiţiu pe teritoriul ucrainean şi organizarea unui summit cu liderii din Ucraina, Germania şi Franţa, pentru soluţionarea conflictului, relatează Mediafax.
Viktor Orban a anunţat că a avut miercuri o conversaţie prin telefon cu Vladimir Putin. Potrivit presei de la Budapesta, Vladimir Putin l-a sunat pe Viktor Orban pentru a-l felicita pentru victoria în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică.
"I-am propus preşedintelui Putin să decreteze un armistiţiu imediat în Ucraina", a declarat Viktor Orban, citat de cotidianul Le Figaro.
Premierul ungar l-a invitat pe Vladimir Putin la Budapesta pentru un summit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, şi cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, pentru a discuta despre soluţionarea conflictului militar ruso-ucrainean.
"A răspuns afirmativ, dar cu anumite condiţii", a subliniat Viktor Orban, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin.
The Guardian citează o declarație în care se spune: ”Este timpul ca liderii ucraineni să oprească insultele îndreptate împotriva Ungariei și să recunoască voința poporului maghiar”.
În weekend, Viktor Orban a câștigat a patra rundă consecutivă de alegeri în Ungaria, iar apoi l-a inclus pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe lista inamicilor.
Orban l-a caracterizat pe Zelenskiy drept „un actor care folosește și lucrează cu cunoștințele pe care le-a dobândit” și a spus că nu va respecta nicio cerință care ar duce la situația în care ”fiii noștri să moară în războiul altcuiva” și la ”ruinarea” economiei Ungariei.
Cu toate acestea, Zelenski nu a cerut forțelor occidentale să intre în războiul terestru. Acesta a răspuns cuvintelor lui Orban sugerând că liderul maghiar va trebui să aleagă între Moscova și „lumea cealaltă” și că liderul ungar se teme de influența rusă.
Orban, care a câștigat cu ușurință alegerile din weekend, a condamnat invazia Rusiei, pe care Kremlinul o descrie drept o ”operațiune militară specială”, și nu a respins sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News